När är dina däck för slitna? 

Du märker att dina däck är för slitna särskillt i utmanande förhållanden, såsom på vatten, is och snö. Bromssträckan blir längre och det är svårare att styra en bil med slitna däck, speciellt i kurvor. Det enklaste sättet att följa med däckslitaget är att regelbundet mäta mönsterdjupet på dina däck. Du behöver inte vara en däckexpert för att mäta mönsterdjup - det går snabbt och enkelt med en femkrona, linjal eller en mätsticka.Däckslitage

Det finns lagstadgare minimigränser på mönsterdjup för sommar- och vinterdäck. Lagen tillåter körning med slitna däck så länge som mönsterdjupet inte underskrider 1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck. Lastbilar och tunga fordon som väger över 3,5 ton bör ha ett mönsterdjup på minst 5 mm under vintern.  

Vi rekommenderar ändå att du byter däck redan när de når ett mönsterdup på 3mm för sommardäck och 5mm på vinterdäck eftersom däckens säkerhetsegenskaper försämras om de är för slitna. Däcken presterar bättre när mönsterdjupet hålls tillräckligt djupt. 

 

Varför slits däcken så snabbt? 

Om dina däck slits snabbare än vanligt eller om du lägger märke till ojämnt däckslitage ska du kolla upp det genast för att förlänga däckens livslängd och behålla en god trafiksäkerhet. Det snabba och ojämna däckslitaget kan bero på olika saker, såsom hjulinstälnning, lufttryck eller obalans i däcken.  

Däck slits på insidan eller sidan av däcket 

Om du lägger märke till snedslitna däck eller om du hittar avvikande slitage på sidan av däcken kan det hända att din bil har felaktig hjulinställning. Däcken slits på sidorna om hjulen är monterade med fel vinklar och till exempel en felaktig cambervinkel kan orsaka att däcken slits på insidan eller utsidan av slitbanan.  

Däck slits i mitten  

Om dina däck är slitna i mitten eller på båda sidorna av slitbanan, kan orsaken vara ett för högt lufttryck. Däckens optimala lufttryck rekommenderas alltid av tillverkaren. Notera att det optimala lufftrycket varierar mellan sommardäck och vinterdäck. Vi rekommenderar att kolla upp ditt däcktryck hos din närmaste Vianor verkstad om du misstänker ett för högt eller lågt lufttryck. 

Ojämnt däckslitage

Ojämnt däckslitage kan bero på många olika faktorer, men oftast kan ojämnt slitage tyda på obalans i däcken. Om du lägger märke till att däcken är slitna på olika sätt bör du kolla upp det med en däckexpert för att undvika större skador i dina däck, fälgar och bil. 

Däck som sitter på samma axel i bilen borde ha liknande slitage. Om du märker att däcken på samma axel ändå slits på olika sätt kan det vara dags att byta däck. Som tumregel borde de minst slitna däcken vara positionerade på den bakre axeln av bilen och de mest slitna däcken längst fram.  

Vilken typ av däck är bäst för att minska risken för vattenplaning? 

Vattenplaning innebär att bilens däck lyfts från vägytan och bilen “glider” på vattnet istället för vägen. Vattenplaning kan vara farligt eftersom bilen blir svår att styra och däckets säkerhetsegenskaper försämras.  

Risken för vattenplaning är kopplad till däckslitaget eftersom egenskaperna och prestandan försämras i slitna däck. Det är viktigt att du kontrollerar slitaget i dina däck regelbundet för att minska risken för vattenplaning. Se även till att alla däck är i samma skick för att undvika vattenplaning.

Regelbundet däckbyte ökar säkerheten 

Det kan vara farligt att köra med slitna däck och därför är regelbundet däckbyte ytterst viktigt. Det är också viktigt att köra med däck som är avsädda för årstiden. Genom att byta dina däck hos Vianor får du säkert rätt däck under din bil.  

Gummiblandningen blir hårdare gamla däck och därmed rekommenderar vi att du byter däck senast efter sex års använding eller 10 år från tillverkningsdatumet. Vår kunniga personal kontrollerar dina däck i samband med däckbytet för att du ska kunna köra säkert i alla förhållanden. När du byter dina däck hos Vianor kan du även lämna in den andra däckupsättningen till vårt däckhotell för professionell säsongsförvaring. Det är enkelt att boka tid online! 

Undvik däckslitage och köp nya däck från Vianor 

Kontrollera ditt däckslitage och köp nya kvalitetsdäck från Vianor. Våra verkstäder erbjuder ett mångsidigt utbud av både sommar- och vinterdäck och våra kunniga däckexperter hjälper dig att hitta rätt däck till ditt fordon. Kom ihåg att hålla koll på mönsterdjupet och däckslitaget och köp nya däck från Vianor om dina däck är för slitna. 

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Dags att byta däck? Här kan du enkelt och bekvämt boka tid för ditt däckbyte!

Sök däck