Vad är regummering av däck och mönsterskärning?

Regummerade däck hänvisar till processen att applicera ny slitbana på begagnade däckstommar. Däcket får därmed nytt liv. Huvudsyftet med regummerade däck är att minska mängden avfall och därigenom minska företagets miljöpåverkan.

Mönsterskärning innebär att man skär ut extra mönsterdjup i spåren på ett däck efter att det slitits ner, och enligt tillverkarens instruktioner. Mönsterskärning kan endast utföras av kvalificerade operatörer, och det är inte tillåtet att göra detta på egen hand.

Regummering av däck kan också minska företagets kostnader avsevärt. När du regummerar förlänger du däckets livslängd, och processen kan utföras flera gånger på samma däckstam.

För att regummera däck, krävs specialutrustning. Processen utförs därför endast av certifierade och kvalificerade operatörer. Regummering och regummering av däck görs när slitbanegummit har slitits bort från däcket, och mönsterdjupet inte längre är tillräckligt - vinterdäck för personbilar upp till 3,5 ton har ett minimikrav på 3 mm djup, medan sommardäck ska ha minst 1,6 mm. För fordon över 3,5 ton är minimikravet för mönsterdjup 1,6 mm på sommaren och 5 mm på vintern. Var medveten om att hanteringsegenskaperna kan försämras innan däcket har slitits ner till detta stadium.

Fördelar med regummerade däck

Regummerade däck har flera goda fördelar, speciellt för transportföretag och företag med tunga fordon och stora parkeringar. Fördelarna med regummering inkluderar:

  • Däckens livslängd förlängs. Däckstammarna kan användas flera gånger, vilket gör att livslängden i bästa fall kan multipliceras.
  • Billigare än att köpa nya däck. Regummering kan ge ett företag stor ekonomisk vinst, eftersom det är billigare att återanvända däcken än att köpa helt nya.

  • Ett miljövänligare val. Miljömedvetenhet blir allt viktigare och konsumenterna förväntar sig att företag tar ansvar för att bli grönare och mer miljövänliga. Regummering av däck sparar på material som krävs för att göra ett nytt däck och säkerställer ett minskat koldioxidavtryck.

Regummerade däck är lämpliga för tyngre fordon

Vianor erbjuder regummering av däck för lastbilar, bussar och andra tunga transporter. Jobbet utförs av en licensierad och kvalificerad operatör, som använder nödvändig specialutrustning - på så sätt kan vi garantera kvaliteten och säkerheten för de regummerade däcken.

Däck som återanvänds genom regummering har i genomsnitt 40 kg mindre CO2-utsläpp jämfört med att köpa nya däck, samtidigt som de kostar betydligt mindre.

Regummerade däck eller kvalitetsdäck som håller längre?

Priset är ofta avgörande vid köp av däck, vilket kan göra det lockande att välja regummerade däck snarare än helt nya. För företag och tung trafik kan regummering vara ett bra val, både med tanke på miljön och ekonomin.

Kvalitetsdäck som är betydligt dyrare än de billigaste varianterna är ett bättre ekonomiskt val i längden. Bra däck har bättre hållbarhet och lägre rullmotstånd vilket sparar bränsle, samtidigt som de är säkrare och ger bättre körkomfort.

Hos Vianor får du däck i otaliga storlekar, levererade av branschens ledande leverantörer. Titta igenom vårt utbud av vinterdäck och sommardäck online, eller besök din närmaste Vianor verkstad för en trevlig pratstund.

Trygg resa!

Våra regummerade däck

Regummerade däck är en miljövänlig och ekonomisk lösning för företag med tunga fordon. Hitta rätt däck hos Vianor.

Se urvalet här