När ska man byta till sommardäck enligt lagen? Lagen fokuserar mer på när vinterdäck ska användas. Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Du kan alltså byta däck redan den 1:a april, eftersom det inte finns något officiellt datum för byte av sommardäck. Se bara till att väglaget där du kör inte räknas som vinterväglag längre.

Vädret avgör när det är dags för byte av sommardäck

Det är alltså vädret och väglaget där du bor som påverkar exakt när du bör byta till sommardäck. Om det varit fint väder och relativt varmt i mars så kan du byta däck så fort kalenderna slagit om till april. Om det däremot varit en lång vinter och det fortfarande är kallt med snö eller is på vägarna räknas detta som vinterväglag. Det är både olagligt och framförallt väldigt farligt att köra med sommardäck på vinterväglag.

Det är den lokala polismyndigheten som avgör om det fortfarande är vinterväglag där du bor efter 31:a mars. Du kan läsa på polisens hemsida eller i lokaltidningen om du måste köra med vinterdäck under april månad. Du kan även kontakta din lokala Vianor verkstad, där vi har koll och kan hjälpa dig att boka tid för däckbyte när det är säkert att byta till sommardäck.

Särskilda datum gäller för dubbdäck

När måste man byta till sommardäck om man har dubbdäck på vintern? Det är förbjudet att köra med dubbdäck från 16:e april till 30:e september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Du bör därför planera ditt däckbyte för dubbdäck efter dessa datum.

När är det smart att vänta med att byta till sommardäck? 

Från den första april varje år råder inga krav på att man måste köra med vinterdäck. Det kan dock vara riskfyllt att byta till sommardäck för tidigt, så ha inte bråttom. Om temperaturen skulle krypa ned mot nollgradigt igen efter att du bytt till sommardäck har din bil inte tillräckligt bra grepp för att kunna köra säkert. 

Även bromssträckan påverkas markant, eftersom sommardäck är designade för varmare väder och definitivt inte för vinterväglag med is på vägarna. Det smartaste är alltid att vänta på att vädret med all säkerhet har skiftat om till vår och att det inte förväntas blir kallt igen. När det är dags att byta däck kan du boka tid online för däckbyte hos din närmsta Vianor verkstad.

Kontrollera dina sommardäck innan du byter

Innan du byter till sommardäck för säsongen är det alltid bra att göra en liten kontroll av däckens skick. För att du ska kunna köra säkert, särskilt på våta vägar, är det viktigt att dina däck inte är för gamla eller för slitna. Det är därför smart att kontrollera ett par saker just när du ska göra ett däckbyte för säsongen.

Något som har en stor betydelse är däckens mönsterdjup. Enligt lag måste sommardäck ha minst 1.6 mm i däckdjup, men 3 mm är det rekommenderade djupet för att kunna köra säkert och undvika vattenplaning. Kontrollera djupet på alla fyra däck, inte bara ett däck. Om du inte är säker på hur du ska mäta mönsterdjup kan du läsa mer här eller, ännu hellre, boka ditt däckbyte hos Vianor, där mätning av mönsterdjup alltid ingår vid däckbyte.

Vianor hjälper dig med däckbyte när det är säkert att byta

Hos Vianor har vi koll på vilka datum som gäller för sommardäck och om vintersäsongen har förlängts av den lokala polismyndigheten. Din säkerhet är det viktigaste för oss och därför rekommenderar vi att du bokar om ditt däckbyte om det skulle vara farligt att köra med sommardäck. Vid ett däckbyte hos Vianor ingår alltid:

  • Statuskontroll av mönsterdjup och slitagebild på dina däck
  • Kontroll och justeringar för att få det optimala lufttrycket i dina däck
  • Kostnadsfri efterdragning efter ca 10 mils körning

Förutom dessa tjänster kan du även välja bland våra tilläggstjänster: 

  • Däcktvätt
  • Balansering
  • TPMS inspektion och omprogrammering
  • Hjulinställning
  • Däckhotell

Boka ditt däckbyte enkelt online genom att välja din närmsta Vianor verkstad i vår interaktiva karta. Medan du väntar bjuder vi på kaffe, erbjuder vi alltid något trevligt att läsa i väntrummet och har gratis Wi-Fi på alla våra verkstäder. Välkommen till Vianor, där vi är experter på allt som rör bilar och bildäck.

Dags för nya däck?

Dags för nya sommardäck?

Här kan du söka efter däck genom att fylla i reg.nr eller ange bilmodell eller däckdimension

Sök däck