Enligt lagen ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter men Vianor rekommenderar ett mönsterdjup på minst fyra millimeter. Däck med lägre mönsterdjup ger betydligt sämre grepp på våta vägar.

– Det är verkligen viktigt att bilägare kontrollerar sina sommardäck noga, även under sommaren då och då. Alla bilägare är inte lika medvetna om hur viktigt det är med bra däck och litar på att det är ok att köra med dem på alla väglag, bara mönsterdjupet är minst 1,6 millimeter som lagen kräver. Därför ingår den digitala kontrollmätningen av våra däckhotellkunders däck i vårt serviceutbud, berättar Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor i Sverige.

När är det dags att byta till sommardäck?

Efter den 15 april får man inte köra med dubbdäck om det inte råder vinterväglag. De flesta bilägare byter till sommardäck under april.

Saker att tänka på

När det är dags att byta till sommardäck är det bra att tänka på vissa saker:

 • Dina sommardäcks skick och mönsterdjup
 • Tiden för däckbyte och väderförhållanden
 • Däckens placering på bilen
 • Däckens ålder
 • Hur mycket du kör

Skifta på däcken för att jämna ut slitaget

För att däcken ska slitas jämnt är det bra att skifta deras placering regelbundet, framdäcken bak och tvärtom. Däcken på drivaxeln slits alltid mer än däcken på frirullande axeln.

Är det ok att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren?

Dubbfria vinterdäck har en mjukare gummiblandning än sommardäck och därför ger de sämre grepp i sommarvärmen, speciellt på vått underlag. Till exempel bromssträckan blir betydligt längre än med sommardäck. Dubbfria vinterdäck slits också betydligt fortare i sommarvärmen än sommardäck.

Kontrollera däckens mönsterdjup och slitageform

Om du förvarar dina sommardäck hemma och gör hjulbytet själv så bör du före hjulbytet kontrollera både däckens mönsterdjup och slitageform. Ett ojämnt slitet däck försämrar både körsäkerheten och körkomforten.

– Fel hjulinställning är ofta anledningen till att däcken slits ojämnt. Därför är det bra att kontrollera dina vinterdäck noga för att se ifall de är ojämnt slitna. Om så är fallet bör du låta en däckverkstad göra en hjulinställning för att inte även dina sommardäck ska bli ojämnt slitna, rekommenderar Magnus Fritz.

Vinterdäck ska förvaras inomhus för att skyddas mot UV-ljus som försämrar däckens gummiblandning. Däcken ska inte placeras så att de kommer i kläm eller på ett sätt som gör att de utsätts för vridskador. Däcken ska heller inte komma i kontakt med oljor, lösnings- och smörjmedel.

Byt hjul på rätt sätt

Om du gör hjulbytet själv så ska du ha rätt typ av verktyg för jobbet. Det är vanligt att man lyfter bilen på fel sätt vilket kan skada bilens underrede. Speciellt viktigt är detta på elbilar där batterierna är placerade under bilen. Ett skadat batteri blir mycket dyrt att byta och därför bör du inte själv byta hjul på en elbil.

Välj noga platsen där du byter hjul. Underlaget ska vara jämnt och stadigt. Bilens egen domkraft är avsedd för att endast användas i nödfall, till exempel vid ett hjulbyte vid vägkanten. För hjulbyte hemma bör du använda en rejäl garagedomkraft som lyfter upp bilen på ett säkert sätt.

Många däck har en bestämd rullriktning och ska monteras så att däckets mönster rullar åt rätt håll. Däckens våtegenskaper försämras och även skyddet mot vattenplaning blir sämre om däcken rullar mot rullriktningen. Generellt gäller det att vara noggrann när du byter hjul själv. Monteringsfel kan till exempel leda till att däcket rullar lite ojämnt vilket kan orsaka vibrationer som försämrar körkomforten och påfrestar bilens komponenter.

Efter hjulbytet ska lufttrycket i däcken kontrolleras. Fel lufttryck ökar både däckslitaget och bilens bränsleförbrukning. Aluminiumfälgar kräver också att hjulbultarna ska efterdras när bilen körts cirka tio mil efter hjulbytet.

Komihåglista för dig som byter hjul själv

 • Kontrollera mönsterdjupet och slitageformen på dina sommardäck. Om däcken är ojämnt slitna så kan hjulinställningen vara fel eller lufttrycket för lågt. Titta också efter att det inte finns utbuktningar eller rivskador på däcken.
 • Köp nya däck om de har använts längre än sex år eller om de är mer än tio år gamla, även om mönsterdjupet fortfarande är bra. Däckets tillverkningsår och månad är markerad på däcksidan.
 • Om du byter hjul själv se till att bilen står på jämnt och stadigt underlag och använd bra verktyg.
 • Kontrollera däckens rullriktning före montering, lufttryck efter montering och även skicket på ett eventuellt reservdäck.
 • Om du har aluminiumfälgar kom ihåg att efterdra hjulbultarna när bilen körts cirka tio mil efter hjulbytet. 
 • Vinterdäck ska förvaras inomhus eller på ett däckhotell. Däcken ska skyddas mot UV-ljus och mot oljor, lösnings- och smörjmedel. Däcken ska inte placeras så att de kommer i kläm eller på ett sätt som gör att de utsätts för vridskador.

Datum att hålla koll på

 • Bilen ska ha vinterdäck från 1 december fram till 31 mars om det råder vinterväglag.
 • Det är tillåtet att använda dubbdäck från 1 oktober fram till 15 april.
 • Från 1 april fram till den 30 november ska man köra med sommardäck om det inte råder vinterväglag.
 • Skillnaden i köregenskaper mellan helt nya sommardäck och 4-5 år gamla däck kan vara stor. Om du kör mycket och dina däck börjar bli slitna bör du överväga att köpa nya sommardäck om de är 4-5 år gamla.

Boka tid för hjulbyte

När vägarna är fria från snö och is och det inte längre finns risk för vinterväglag är det dags att boka tid för byte till sommardäck hos Vianor. Du kan enkelt boka tid på nätet och välja din närmaste Vianor-verkstad. Hos Vianor får du även råd av våra däckexperter. Allt detta ingår när du bokar hjulbyte hos oss:

 • Kontroll av mönsterdjup och slitageform
 • Kontroll av lufttrycket
 • Kostnadsfri efterdragning av hjulbultarna efter cirka tio mils körning

Vi erbjuder även extratjänster

 • Däcktvätt
 • Balansering av hjul
 • Kontroll av TPMS lufttryckssensorer och vid behov omprogrammering av dem
 • Hjulinställning
 • Däckhotell

Vianor är specialister på däck och allt som har med däck att göra. När du bokar tid för hjulbyte hos oss håller vi den lovade tiden och arbetet utförs inom den angivna tidsramen av våra erfarna och utbildade mekaniker. De byter dina hjul på ett säkert sätt och informerar dig om skicket på dina däck och rekommenderar köp av nya däck om de anser att däcken är slitna.

Köp av nya sommardäck hos Vianor

Vi kontrollerar både mönsterdjupet och slitageformen på dina däck. Om dina sommardäck är utslitna och du behöver köpa nya däck så hjälper våra däckexperter att hitta bra däck för din bil. Hos Vianor hittar du ett brett utbud av sommardäck av hög kvalitet.

Vianors serviceutbud omfattar alla typer av däcktjänster och bilservice. Du hittar din närmaste Vianor-verkstad här.

Dags för nya däck?

Dags att byta däck?

Vi hjälper dig med däckbytet. Läs mer och boka tid!

Sök däck