I vårt nordiska klimat är vi tvungna att anpassa oss efter vädret, eftersom vädret påverkar väglaget på svenska vägar mer än något annat. Lagen om vilka däck du får köra med har egentligen mer att göra med vinterdäck än sommardäck. Den generella regeln är att du måste köra med vinterdäck mellan 1:a december och 31:a mars. 

Detta datum flyttas dock fram om väglaget fortfarande klassas som vinterväglag, men det är väldigt sällan vi har snö och is på vägarna i april. Tänk däremot på att inte byta däck för tidigt, eftersom lagen säger att du måste ha vinterdäck om det är vinterväglag fram till sista mars och vårt svenska väder kan variera från år till år.

När ska man byta till sommardäck?

Huvudregeln är att du inte får köra med dubbade vinterdäck efter den 15:e april.
Du kan läsa allt om vilka datum som är viktiga i denna artikel. Du bör vanligen byta till sommardäck i april, men om det är väldigt kallt ett specifikt år kan den lokala Polismyndigheten kräva att man har vinterdäck längre än så.

Byt däck vid vårväglag

När våren har kommit och du med nästan all säkerhet vet att det inte kommer bli vinterväglag igen är det dags att byta till sommardäck. Man byter inte heller till sommardäck på grund av lagarna som gäller. Att köra med vinterdäck när det börjar bli varmt ute kan vara farligt. Vinterdäck är gjorda av ett mjukare gummi än sommardäck vilket påverkar bromssträckan och kan orsaka olyckor på varma vägar. 

Tänk på detta när du bokar däckbyte till sommardäck:

 • 1:a december till 31:a mars: Är det vinterväglag måste du ha vinterdäck under denna period.
 • 1 april till 30 november: Om det inte är vinterväglag ska du använda sommardäck under denna period.
 • 1 oktober till 15 april:  Det är tillåtet att köra med dubbdäck under denna period.
 • Skillnaden mellan helt nya och 4-5 år gamla sommardäck kan vara riktigt stor. Om du kör mycket och dina däck är slitna bör du absolut tänka på att köpa nya däck efter 4-5 år. 

Vilka däck ska jag köpa?

Eftersom dina sommardäck utsätts för slitage när du kör kan det vara en bra idé att investera i ett par riktigt högkvalitativa däck istället för att köpa det billigaste alternativet. Billiga däck kostar mindre nu, men slits ut mycket fortare. Det innebär att du måste köpa och byta sommardäck oftare. Kvalitet och livslängd är det du betalar för när du köper dyrare däck.

Mönsterdjup på ett sommardäck

Mönsterdjupet på dina däck påverkar bromssträckan, både på vått och torrt väglag, och det är därför viktigt att du har däck som har tillräckligt djupa mönster. Allt eftersom mönsterdjupet minskar ökar risken för vattenplaning då däckets egenskaper att transportera bort vattnet från vägbanan minskar. Du kan läsa mer om mönsterdjup och vad lagen säger om detta i vår artikel om mönsterdjup här. Vi kontrollerar alltid mönsterdjup på dina däck när du byter till sommardäck hos Vianor.

Boka tid för att byta till sommardäck

När det har blivit sommarväglag och det blivit säkert att byta till sommardäck är du välkommen att boka tid för däckbyte hos Vianor. Du kan enkelt boka tid på nätet och välja din närmaste Vianor däckverkstad. Vi byter inte bara dina däck på ett fackmannamässigt sätt, hos oss får du även experthjälp och råd. Allt detta ingår när du bokar däckbyte hos oss:

 • Statuskontroll av mönsterdjup och slitagebild på dina däck
 • Vi kontrollerar och justerar så att du har rätt lufttryck i dina däck
 • Kostnadsfri efterdragning efter ca 10 mils körning

Vi erbjuder även dessa praktiska tilläggstjänster:

 • Däcktvätt
 • Balansering
 • TPMS inspektion och omprogrammering
 • Hjulinställning
 • Däckhotell

Här hos Vianor har vi specialiserat oss på just bildäck och allt som har med däck att göra. När du bokar en tid hos oss håller vi den lovade tiden och ditt däckbyte är färdigt inom den föreslagna tidsramen. I våra verkstäder jobbar utbildade och erfarna mekaniker. De ser till att dina däck byts säkert och ger dig även råd som rör din körstil samt informerar dig om det är dags att köpa nya däck.

Köp nya sommardäck hos Vianor

Om dina däck är väldigt utslitna och du behöver nya däck kan du få hjälp av oss på plats. Det är viktigt att köra med däck som är i gott skick och som passar väglaget, både enligt årstiden och vägarna där du bor. När du kommer in till vår verkstad för att byta till sommardäck utför vi alltid en kontroll av däckens skick, helt utan extra kostnad. 

Vi undersöker både däckens slitage och mäter mönsterdjupet och om vi hittar några problem hjälper våra erfarna mekaniker dig med att hitta den bästa lösningen på problemet. Om dina däck är alldeles för slitna för att kunna köra säkert rekommenderar vi att du köper nya däck. Du kan alltid hitta ett brett utbud av däck av hög kvalitet hos din lokala Vianor verkstad.

Dags för nya däck?

Dags att byta däck?

Vi hjälper dig med däckbytet. Läs mer och boka tid!

Sök däck