Lagar och regler kring sommardäck du behöver känna till 

Under 2020 gällde särskilda sommardäcksregler på grund av pandemin som påverkade hela världen. Datumen för när man skulle byta till sommardäck flyttades fram för att minska trycket på däckverkstäder i landet. 2021 lyftes denna särskilda regel och nu gäller samma lag på sommardäck 2023 som vanligt.

Lagen säger att du ska köra med dina vinterdäck fram till sista mars. Första april är det tidigaste datumet som du får byta till sommardäck. Många bokar sitt årliga däckbyte under de första veckorna i april, vilket leder till att det kan vara långa kötider hos däckverkstäder. Om du kör dubbfria däck är det inte lika bråttom för dig att byta till sommardäcken. Det är nämligen olagligt att köra med dubbdäck efter 15 april.

Denna lag säger att du ska köra med dina vinterdäck fram till sista mars. Första april är det tidigaste datumet som du får byta till sommardäck. Många bokar sitt årliga däckbyte under de första veckorna i april, vilket leder till att det kan vara långa kötider hos däckverkstäder. Om du kör dubbfria däck är det inte lika bråttom för dig att byta till sommardäcken. Dubbdäck måste bytas till dubbfria vinterdäck eller sommardäck senast den 15:e april.

Lag om sommardäck handlar mer om väglaget än datumet

Kravet på sommardäck påverkas av lagen om att du tidigast får köra med sommardäck 1 april. Detta datum kan flyttas fram om väglaget där du bor inte ännu slagit om till vår. När våren kommer är vädret varmare och risken för snöfall eller is på vägbanan är minimal. Detta påverkar när det är säkert att byta till sommardäck. Om det fortfarande är kallt i slutet av mars finns risken att vägarna blir istäckta och är hala i april och då bör du vänta med att byta till sommardäck. 

Särskilt riskfyllt är det i de södra delarna av landet där snöfall i mars-april nästan alltid leder till is på vägarna, eftersom vädret är varmare i söder än i norr. Om den lokala polisen anser att det fortfarande är vinterväglag som gäller kan de flytta fram datumet för när du får köra med vinterdäck. Kolla därför alltid med din lokala polismyndighet eller en professionell däckverkstad innan du byter till sommardäcken varje år.

De vanliga datumen som gäller för vinter- och sommardäck:

  • Mellan 1 december och 31 mars måste du köra med vinterdäck.
  • Dubbdäck får endast användas under perioden 1 oktober till 15 april.
  • Friktionsdäck utan dubbar får användas året runt.

Särskild sommardäckslag för dubbdäck

Om du kör med vinterdäck som har dubbar är det extra viktigt för dig att boka in ditt däckbyte i tid. Att köra med dubbar är nämligen olagligt efter 15 april. Polismyndigheten kan flytta fram detta datum precis som lagen om vinterdäck om det fortfarande är vinterväglag i april. Alla bör dock byta till sommardäck så fort det blir varmt ute, på grund av säkerhetsskäl.

Att köra med vinterdäck på varma vägar är farligt

Sommardäck tillverkas av en särskild gummiblandning som ger bra grepp på varma vägar och har slitbanor som leder bort vatten till sidorna av däcken. Detta gör att det är mycket säkrare att köra med sommardäck när det börjar bli varmt. Du förebygger vattenplaning och undviker att hamna i olyckor för att dina däck inte får tillräckligt bra grepp. Vinterdäck har en gummiblandning, samt spårmönster, som lämpar sig för snö, is och kalla vägar, men de har mycket sämre grepp på sommarväglag än sommardäck.

Lagen om sommardäck handlar om mönsterdjup

Sommardäck har särskilda mönster vars jobb är att leda bort vatten från däckets mitt till sidorna för att förebygga vattenplaning. Mönstret är även till för att ge bilen så bra grepp som möjligt. Det är viktigt att dina sommardäck har rätt mönsterdjup. Det finns en lag på sommardäck som säger att mönsterdjupet måste vara minst 1,6 mm. Är djupet lägre än så bryter du inte bara mot lagen, du kör även med riktigt dåligt grepp, särskilt när det är vått på vägbanan. Ett mönsterdjup på 3 mm rekommenderas för bästa möjliga grepp och säker körning, oavsett väder.

Byt till sommardäck hos Vianor för att undvika misstag

När mars gör sitt intåg och du fortfarande undrar om det är vinterväglag eller om du bör byta till sommardäck 1 april är det en god idé att fråga din lokala däckexpert. Hos Vianor har vi koll på vilka lagar som gäller och när det är säkert att köra med sommardäck. 

Din säkerhet är det viktigaste för oss och därför kommer vi alltid att ge dig de råd som leder till att du kan köra så säkert som möjligt. Om du bokar däckbyte hos Vianor ingår även en statuskontroll av dina däck, där vi mäter mönsterdjupet och kontrollerar lufttrycket i däcken. Boka ditt däckbyte online redan idag hos din närmsta Vianor verkstad.

Dags för nya däck?

Dags att byta däck?

Vi hjälper dig med däckbytet. Läs mer och boka tid!

 

 

 

Sök däck