Välj rätt all terrain däck

Det är viktigt att välja rätt däck för din bil när du ska köra i svår terräng. Du vill ha däck som har bra grepp på ojämna ytor, men som också passar för kortare sträckor på vanliga vägar. Off-road däck för personbilar har ofta en unik mönsterdesign, som ökar bilens greppförmåga på olika typer av terräng. Däcken är också gjorda av hårda material, som håller längre än vanliga bildäck.

Olika typer av all terrain däck

All terrain däck finns i tre stora kategorier. Varje kategori är speciellt framtagen för en särskild typ av väglag. Det är viktigt att man väljer rätt typ av off-road däck för det väglag man planerar att köra på.

AT Däck (All Terrain)

Däck märkta AT (som står för All Terrain) är universaldäck som ger bilen bra greppegenskaper på både vanliga bilvägar och grusvägar samt på lättare terräng. De har ett tjockare däckmönster än vanliga bildäck och har även förstärkta sidoväggar som skyddar mot skador. Dessa däck passar bra för körning på sand, sten och snö. 

MT Däck (Mud Terrain)

Dessa däck är avsedda för körning i väldigt svår terräng, som lera och sumpmark. De har djupare mönster än AT däck och är inte lämpliga för höga hastigheter på vanliga bilvägar. Det djupa däckmönstret och däckens design gör att bilen blir väldigt svår att kontrollera på vanliga bilvägar och gör även att körningen är väldigt högljudd på grund av bullret från däcken. 

XL Däck (extra load)

XL däck är särskilda bildäck som har märkningen XL i däckmärkningen. XL står för extra load och denna typ av däck lämpar sig för tyngre personbilar som SUVar och elbilar. De har en robust konstruktion för att hantera den extra tyngden från dessa typer av fordon. XL däck lämpar sig inte för svårare terräng utan bör användas ungefär som vanliga bildäck men för tyngre fordon.

Off-road däck ger bilen bra grepp på alla väglag

All terrain däck är utformade för säker körning på en mängd olika ytor, inklusive grusvägar och ojämna vägar. Dessa däck ger dig även bra grepp på våta underlag, vilket gör att de bidrar till körsäkerheten när det regnar. Det extra djupa däckmönstret och speciella mönsterdesignen ser även till att bilen har bra grepp i snö, lera, sand och grus.

Säkerheten är alltid prio ett

Off-road däck har en tuffare och iögonfallande design som gör att de sticker ut ur mängden. Men precis som med allt som rör bilen är säkerheten viktigast och det är inte rekommenderat att använda all terrain däck som inte lämpar sig för de väglag du brukar köra på. Bildäcken påverkar bilens styrning, väghållning och bromsförmåga och off-road däck har mycket sämre egenskaper än vanliga bildäck på asfalterade vägar.

Ska du däremot köra i skog, sumpmark eller i djup snö är all terrain däck ett utmärkt val. Både för att ge bilen tillräckligt bra grepp så att bilen inte fastnar i terrängen och även för att erbjuda bästa möjliga köregenskaper på tuffare väglag.

Vianor – en däckexpert du kan lita på

När du ska köpa specialdäck eller behöver råd och hjälp med att välja däck som är framtagna för särskilda väglag, är det bra att ha en kunnig däckexpert som kan stå till tjänst. Hos Vianor får du alltid bästa möjliga kundservice från experter som har din säkerhet på vägar och i terräng som högsta prioritet.

Här hittar du ett brett utbud av all terrain däck och XL däck med högre belastningsindex från marknadsledande däcktillverkare. Vi hjälper dig att välja rätt däck som passar just din situation och erbjuder självklart även däckbyte, däckbalansering och många andra servicetjänster. Köper du dina däck hos oss kan vi hjälpa dig med montering av däck på fälg, kontroll av lufttryck och allt annat du behöver som ingår i vår däckservice vid köp av nya däck.

Vi sköter däckbyte och montering medan du kan slappna av och ta en kopp kaffe i vår bekväma kundmottagning. När allt är klart kan du köra hem med sinnesron som kommer med att veta att du har rätt däck på bilen och att en däckexpert har skött monteringen. Hos oss kan du även köpa fälgar, vinter- och sommardäck till SUV. Välkommen in till din närmsta Vianor verkstad.

Dags för nya däck?

Dags för nya däck? Kolla in vårat däckutbud här! 

Sök däck