Kör inte i spåren – så här kör du mer komfortabelt

14.06.2018

Körkomforten påverkas av flera faktorer som exempelvis av vädret, vilken tid på dygnet du kör och självklart även av andra trafikanter. Som bilförare kan du påverka åtminstone några av dessa faktorer och du kan då köra mer komfortabelt utan stress, högt däckljud och utan att du ska behöva bli irriterad.

Kör inte i spåren – så här kör du mer komfortabelt

Djupa spår är vanliga på våra asfalterade vägar. Många kör i spåren vilket ökar både däckljudet i bilen och däckslitaget.

– Av någon konstig anledning, ofta omedvetet, kör många i spåren där asfalten är betydligt mer sträv än utanför spåren. Även risken för vattenplaning ökar när det regnar och vatten samlas i spåren. Min rekommendation är att köra utanför spåren och du märker då att däckljudet minskar och även att risken för vattenplaning blir betydligt mindre, säger Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden.

Kör komfortabelt och med stil

Din körstil påverkar i högsta grad hur stressfri resan blir för dig själv och dina passagerare. Du vinner inte mycket tid genom att köra för fort. Kör du till exempel i 100 km/h i stället för 90 km/h så vinner du högst åtta minuter på 10 mil. Genom att hålla angivna hastigheter minskar även olycksrisken och stressen och resan kan ske betydligt mer komfortabelt. Ständiga accelerationer och inbromsningar ökar även bränsleförbrukningen och däckslitaget.

Rätt lufttryck ökar komforten

Säkerheten och komforten blir betydligt bättre när däcken har rätt lufttryck. De håller även längre och bränsleförbrukningen minskar. Kolla därför lufttrycket minst en gång i månaden och alltid innan du åker på en längre resa. Biltillverkaren anger vilket lufttryck det ska vara vid normal körning och när bilen är tungt lastad. Lufttrycksrekommendationen anges ofta på ett klistermärke på b-stolpen mellan fram- och bakdörren eller i bilens instruktionsbok. Lufttrycket kan kontrolleras på de flesta bemannade bensinstationerna.

– Rätt lufttryck är viktigt. Om trycket är för lågt reagerar bilen inte på styrningen som den ska. För lågt lufttryck är inte bra men inte heller alldeles för högt lufttryck. Det försämrar körkomforten och ökar däckljudet, säger Emil Sundholm.

Kvalitetsdäck ger bra grepp

Det finns avgörande skillnader mellan kvalitetsdäck och mindre kända däckmärken när det gäller risken för vattenplaning och köregenskaperna generellt. Skillnaderna kommer tydligast fram vid extrema situationer. Kvalitetsdäck ger kortare bromssträcka vilket ökar säkerheten och minskar risken för olyckor. Mönsterdjupet spelar en viktig roll när det gäller grepp och risken för vattenplaning. Nokian Tyres sommar- och vinterdäck har en patenterad slitagevarnare (DSI) som visar mönsterdjupet i millimeter.

Däckprofilen spelar roll

Biltillverkare rekommenderar vilket standarddäck, däckdimension och däckprofil som passar bäst för bilen. Däckdimensionerna har ökat och däckprofilerna har blivit lägre. Däck med högre profil ger mer komfortabla köregenskaper.

– Styvt däckmaterial kan göra körningen mindre komfortabelt. Rullmotståndet ökar och körningen känns mer påfrestande. Däckljudet som hörs i kupén påverkar komforten i högsta grad och därför bör du uppmärksamma det när du exempelvis läser biltidningarnas däcktester, påminner Emil Sundholm.

Däcktips för bekymmersfri sommarkörning 

  1. Välj sommardäck av hög kvalitet. De håller längre och ger bättre köregenskaper. Sommardäcktester som biltidningarna har gjort och EU-märkningen av däck ger dig bra information om våtgrepp, bränsleeffektivitet och externt däckljud.
  2. Bättre styrrespons. Breda lågprofildäck ger bättre styrrespons än däck med hög profil. Det innebär att lågprofildäck reagerar lättare på rattrörelser. Den här typen av däck passar bra för bilförare som gillar snabb styrrespons och sportiga köregenskaper.
  3. Bättre körkomfort. Breda däck är mer känsliga för spår på vägen vilket innebär att däck med högre profil kan vara bättre val för bilförare som prioriterar komfort. Smalare däck är även säkrare på våta vägar då de kan leda bort vatten mellan däcket och vägen mer effektivt än lågprofildäck.
  4. Kontrollera lufttrycket. Rätt lufttryck förbättrar säkerheten, ökar däckens livslängd och minskar bränsleförbrukningen. Du bör kontrollera lufttrycket varje månad och alltid före en längre resa. Lufttrycket ska kontrolleras på kalla däck.
  5. Kontrollera mönsterdjupet ett par gånger under sommarsäsongen. Kör du mycket så bör du kontrollera mönsterdjupet oftare. Rekommenderat minsta mönsterdjup är fyra millimeter, även om lagen tillåter ett lägre mönsterdjup.
  6. Kontrollera ojämnt slitage. Om däcket slits ojämnt innebär det att något är fel. Till exempel kan lufttrycket eller hjulinställningen vara fel.
  7. Kontrollera hjulmuttrarna efter däckbyte. Om du har lättmetallfälgar bör du efter några hundra kilometer kolla att hjulmuttrarna sitter fast ordentligt.
  8. Öka livslängden på däck genom att rotera framdäcken bak och tvärtom när skillnaden i mönsterdjupet mellan fram- och bakdäcken är cirka två millimeter.

Nyheter från Vianor

September, 2021

Se och synas när du kör bil i mörkret – kontrollera belysningen

Nu är det hög tid att kontrollera bilens belysning. På hösten blir dagarna mörkare och mörkare och höstregnet försämrar sikten ytterligare. Belysningen som fungerar bristfälligt eller är felriktad försämrar trafiksäkerheten och kan även få till följd att bilen inte blir godkänd i besiktningen.


Augusti, 2021

Sex tips om hur du kan undvika en punktering

Ta väl hand om dina däck så minskar risken för en punktering. Däck- och bilservicekedjan Vianor ger sex tips om hur du bör ta hand om dina däck för att slippa en punktering mitt under en resa.


Juli, 2021

Husbilens däck påverkar körkomfort och ekonomin vid körning

Ska du ut och resa med husbil mot intressanta resmål, sevärdheter eller en av de 30 nationalparkerna i vårt land i sommar? För att säkerställa bekväm körning även vid längre resor med dåliga vägförhållanden är det viktigt att du har kontrollerat att däcken på bilen är i gott skick. Sverige erbjuder oförglömliga upplevelser och vacker natur - tillsammans med ständigt växlande väder och skiftande vägunderlag. Däck som är slitstarka och i gott skick gör resan smidig, bekväm och säker.


Juni, 2021

Trasigt AC-system är inget du vill uppleva mitt i en semesterresa

Skräckscenariot i en milslång stillastående bilkö. Bilens termometer visar plus 31 ute men inne i kupén är det behagligt svalt. AC-systemet går för fullt men plötsligt blir det obehagligt tyst och snabbt även riktigt varmt. Värmen stiger i kupén och de två små barnen i baksätet börjar klaga högt. AC-systemet har lagt av! Inget man vill uppleva mitt i en semesterresa.

20-åriga Vianor tar nästa steg i digitaliseringen av däck- och bilservicebranschen

Traditionellt ska bilägare själva ha kontroll över sina däck och sedan anlita en däckverkstad vid behov. Det vanliga är dock att däcken kontrolleras endast vid hjulskifte på hösten och våren, vilket är för sällan ur trafiksäkerhetssynpunkt. Med sin unika verksamhetsmodell som gör däck- och bilservice enklare för bilägare förändrar Vianor branschen och även trafiksäkerheten ökar.


Maj, 2021

Gör en OBD-felkodsavläsning och spara pengar

Plötsligt kan en varningslampa på instrumentbrädan börja lysa, antingen en gul eller röd lampa. Du kan även få ett felmeddelande på bilens färddator. Men bilen kan även ha ett mindre fel utan att en varningslampa tänds eller ett varningsmeddelande ges. Men även information om mindre avvikelser lagras på bilens styrenhet. Med regelbundna OBD-felkodsavläsningar kan små fel hittas innan de blir stora och dyra fel.

Lasta bilen säkert och kontrollera lufttrycket i däcken

Ett säkert vårtecken är alla bilar med släp, lastade med allehanda byggvaror för vårens byggprojekt hemma eller på sommarstugan. Oavsett om lasten är stor eller liten så är det viktigt för säkerheten att bilen och släpvagnen lastas på rätt sätt. Om lasten är tung så ska lufttrycket i däcken ökas


April, 2021

Så här kontrollerar du däck när du köper en begagnad bil

Vid köp av en begagnad bil är det viktigt att kontrollera även bilens däck noga. Bra däck ökar körsäkerheten, minskar bränsleförbrukningen och ökar körkomforten. Om bilen som du tänker köpa behöver nya däck är det bra att veta innan du köper bilen.


Mars, 2021

Så här väljer du däck och fälgar till en elbil

Vid val av däck och fälgar till en elbil eller hybridbil är det värt att observera vissa saker för att körningen kan ske säkert och komfortabelt samt att produkterna ska hålla länge. Genom att välja rätt typ av däck och fälgar kan du även köra mer miljövänligt.

Branschen prioriterar trygghet och säkerhet, besvikelsen stor över Transportstyrelsens besked

Transportstyrelsen har den 16 mars 2021 meddelat att man inte kommer att göra undantag från föreskriften om förbud att framföra fordon med dubbdäck efter den 15 april på samma sätt som 2020. Däckbranschen och Motorbranschen har i ett öppet brev krävt anpassningar i regelverket med hänvisning till såväl Covid-pandemin som underliggande orimligheter gällande skiftestiderna.

Viktig information gällande coronavirus (covid-19) och smittspridning

Vi arbetar aktivt med säkerheten för våra kunder och anställda. För att minimera smittspridning av coronaviruset (covid-19) har vi vidtagit åtgärder för att ge dig som kund en trygg och säker vistelse. Vi följer utvecklingen noggrant och vidtar åtgärder löpande enligt rådande direktiv.


December, 2020


Oktober, 2020


December, 2019

Kör försiktigt i jultrafiken så kommer du fram säkert

Nu är det dags för många att packa bilen och åka till julfirande med släkt och vänner. Det innebär tät trafik på många vägar vilket ökar kraven både för föraren och bilen. På vintern är det särskilt viktigt att kolla däcken och lufttrycket före resan. En tungt lastad bil behöver mer luft i däcken. Även ett lugnt och förståndigt körsätt ökar säkerheten.

Vilt och felformade kurvor stora olycksrisker på vintern

Utöver hala vägar generellt är det främst två saker du bör vara extra uppmärksam på vintertid. För det första fortsätter viltolyckorna att öka och det sker nu en olycka var åttonde minut. Den andra faran är felutformade kurvor, med andra ord kurvor där vägbanans lutning är felaktig. Halt väglag ökar olycksrisken i båda fallen och därför gäller det att ha bra vinterdäck för att minska olycksrisken.


September, 2019


Juni, 2019


Maj, 2019

Vinterdäck på sommaren allt vanligare

Cirka 250 000 personbilar kör med vinterdäck under sommaren. Enligt Nokian Tyres däckexpert är det farligt för både bilföraren själv och medtrafikanter. Ett nytt test visar att dubbfria vinterdäck har över 40 procent längre bromssträcka än sommardäck på sommarväglag.


April, 2019

Varför så högt däckljud på våren?

Äntligen sommardäck på bilen och dags för vårens och sommarens många biläventyr. Efter några mil med sommardäck blir många bilägare förvånade, däckljudet är ju fortfarande högt. Hur kan det komma sig, sommardäck ska ju vara tysta och komfortabla. Är det fel på mina däck eller kan det vara hjullagret som låter? Oftast är svaret enkelt, det är varken fel på dina däck eller hjullager utan på våren är asfalten extra grov vilket ökar däckljudet.


Mars, 2019

Snart dags för sommardäck - kvalitetsdäck ovärderliga när det väl gäller

Ett säkert vårtecken i april är när sommardäckssäsongen börjar. Nokian Tyres har ett stort och vältäckande sortiment av Nokian Hakka sommardäck som uppskattas av konsumenterna och som har klarat sig bra i däcktester. Nokian Hakka sommardäck är kända för sin höga kvalitet och slitstyrka samt för sina säkra och komfortabla köregenskaper.

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck

Gacha är världens första självkörande buss som kan köra på alla väglag, även på vinter. Det som gör Gacha unik är att den fungerar pålitligt även i svåra förhållanden, när det är mörkt, när det regnar eller snöar, eller när vägen är slaskig. Den eldrivna Bussen har Nokian Hakkapeliitta vinterdäck som ser till att passagerarna kommer fram säkert och komfortabelt även i extrema förhållanden.
Juni, 2018

Är vi inte framme snart?

9 BILLEKAR SOM FÅR RESAN ATT SWISHA FÖRBI Långa bilfärder med familjen kan lätt tära på tålamodet. Men det går faktiskt att byta barnens bilåkarmantra mot skratt och sång. Drive tipsar om 9 billekar för stora och små.
Mars, 2018

Ett däck blir till

Tester, analyser och provkörningar avlöser varandra. Drive har kollat in vad som krävs för att tillverka riktigt säkra däck.

NÄR UTSIDAN RÄKNAS

Tycker du att dagens bilar har för dåliga lackeringar eller helt enkelt rostar för fort? Drive har träffat en rekondexpert som vet hur du förlänger livslängden på din bil.Januari, 2018

Aramid-teknik nu även på däck för husbilar och lätta lastbilar

Nokian Tyres utvecklade tekniken Aramid Sidewall för att förbättra slitstyrkan på däck i krävande förhållanden. Nu kan också husbilsägare och professionella förare dra nytta av denna innovation då konstruktionen Aramid Sidewall även finns på däck för husbilar och lätta lastbilar.


December, 2017

Ta väl hand om dina vinterdäck

Med bra vinterdäck som ger säkert grepp kan du köra utan problem även på hala vägar och i mörker. På vintern ska du ha koll speciellt på två saker på dina däck, lufttrycket och mönsterdjupet.


November, 2017

Så servar du bilen billigare

Att sköta servicen av din bil och hålla den i gott skick är viktigt, både för bilens livslängd och för din egen säkerhet. Men du behöver inte serva din bil hos en märkesverkstad för att ha serviceboken i ordning. Oavsett om det gäller gamla pärlan eller nya drömåket.

Bli en bättre bilförare – med kaffe

Det är inte bara gott, uppiggande och ett måste för många bilförare. Nu vet vi också att kaffe faktiskt är riktigt hälsosamt. För bilisten kan ett par koppar kaffe på långfärden också bidra till en säkrare körning och bättre beslut, enligt forskningen.


Oktober, 2017

Även familjens andra bil behöver säkra vinterdäck

Familjens andra bil används ofta till för att transportera barn till deras fritidsaktiviteter och det är vanligt att bilens förare nyligen har fått körkort eller är oerfaren att köra bil på vinter. Den andra bilen är normalt en äldre bil med sämre säkerhet och sparivern gäller tyvärr även vinterdäck som ofta är av sämre kvalitet och som inte ger ett säkert vintergrepp.

Dubb eller inte dubb?

Är det farligt för hälsan att köra dubbat, eller livsfarligt att köra utan? Vi frågade experten Tomas Jansson, produktchef på Vianor.

Sänk försäkringspremien med artificiell intelligens

Visste du att du sannolikt betalar alldeles för mycket för din bilförsäkring? 70 procent av alla bilägare i landet kör nämligen lugnt, skadefritt och under 1500 mil per år. Men samtidigt subventionerar dessa förare premien för de övriga 30 procenten. Nu håller allt det här på att förändras rejält, tack vare ny teknik och allt mer krävande kunder.


Augusti, 2017

Giti Tire lanserar nya dubbdäck

Giti Tire lanserar två nya dubbdäck GT Radial IcePro3 och IcePro SUV3 för varierande och utmanade nordiska vinterförhållanden. Jämfört med föregångarna ger de nya däcken ännu bättre grepp på is och snö, kortare bromssträcka och bättre sidogrepp.


Juli, 2017

Så funkar systemet som har koll på däcktrycket

Däcktrycket har en stor påverkan på bilens köregenskaper och däckens livslängd. Därför ska alla nya bilar ha ett tryckövervakningssystem. Vianors servicechef Fredrik Axelsson reder ut alla frågor runt TPMS.

Är dina däck redo för sommarresan?

Ända sedan 2012 finns det en standardiserad EU-däckmärkning. Den anger rullmotstånd, bromssträcka och bullernivå i dB. Vad bör jag som kund ta till mig som extra viktigt när det kommer till märkningen? Vi frågade Tomas Jansson som är Vianors expert på personbilsdäck.


Juni, 2017

Snabba ryck när Vianor fixar bilar åt Lyxfällan

När Vianor rycker in åt Lyxfällan så är det ofta full fart som gäller. Bilar som ska få nya motorer, renoverade växellådor och kanske nya hjullager och bromsar runt om. Och det ska vara klart inom 48 timmar. Det handlar såklart om att göra bra TV. Och för Vianor är det ett elddop genom goodwill.


Maj, 2017

De är vägens däckhjältar

Däckjouren på Vianor är redo 24 timmar om dygnet för att rycka ut och rädda kunder med däckproblem. Familjer på semester, nyttotrafik eller linjebussar. Det spelar ingen roll. Däck finns det alltid hos vägens hjältar.