Kvalitetsdäck är både säkra och komfortabla - Här får du några tips för rätt val av sommardäck

18.04.2018

Att välja rätt typ av sommardäck är inte världens enklaste sak. Biltillverkaren bestämmer däckdimensionen, men sedan är det fritt fram för bilägaren att göra sitt val när det gäller däckmärke, kvalitet och köregenskaper Och valmöjligheterna är oändliga. Det gäller att hitta däck som passar bäst för din bil och ditt körsätt, däck som är säkra, komfortabla och slitstarka.

Kvalitetsdäck är både säkra och komfortabla: Här får du några tips för rätt val av sommardäck

När det är dags att köpa nya sommardäck är det först och främst bra att komma ihåg att däckets kontaktyta med vägen är ungefär lika stor som din handflata. Därför är det inte oväsentligt vilka däck du väljer.

Det är alltid bra att prata med din däckverkstad när du ska välja nya sommardäck. De kan ställa dig rätta frågorna för att kartlägga vilken typ av däck som passar bäst för dina behov. Även din bil påverkar däckvalet. Till exempel en elbil eller laddhybrid ska gärna ha däck som rullar mycket lätt vilket ökar körsträckan med el.

Bra information ger också biltidningarnas sommardäcktester. På Nokian Tyres webbsidor finns en däckväljare där du skriver in din bils registreringsnummer och sedan får du rekommendation om vilken däckdimension och produkt som passar till din bil.

Bra våtgrepp ger extra trygghet

Bra våtgrepp är en viktig egenskap på sommardäck. Bra sommardäck ska ha bra bromsegenskaper på vått underlag. De minskar också risken för vattenplaning som är en stor risk på sommaren när en åskskur plötsligt överraskar. På våra spåriga vägar ökar risken ytterligare om man kör i de vattenfyllda spåren.

EU:s däckmärkning underlättar däckvalet. Den klassificerar däckets våtgrepp, bränsleeffektivitet och externt däckljud. Klass A innebär att däcket har bästa möjliga våtgrepp och klass F innebär att greppet är sämsta möjliga. Skillnaden i bromssträckan på våt väg mellan däck i klass A och klass F är upp till 18 meter eller fyra billängder. Alla sommardäck ska ha däckmärkningen och den ska vara väl synlig för konsumenten.

Ofta är märkningen ett klistermärke på däcket. Märkningen ska även vara synlig på webbsidor där däck säljs. Vattenplaningen ingår inte i däckmärkningen eftersom den är svår att mäta. Genom att välja A-klass däck när det gäller våtgrepp kan du vara säker på att få däck som ger bästa möjliga köregenskaper på våta vägar. Samtliga Nokian Tyres sommardäck ligger i klass A eller B när det gäller våtgrepp och de flesta däcken i klass A.

När det gäller el- och hybridbilar så gör batterierna att de ofta är tyngre än bränsledrivna bilar. En tung bil behöver längre bromssträcka så även därför är det viktigt att bilen har däck av hög kvalitet, speciellt på vått.

SUV-bilar behöver slitstarka däck

– Utöver våtgrepps- och vattenplaningsegenskaperna är däckets konstruktion en viktig säkerhetsdetalj. Detta testas med hjälp av mångsidiga tester, bland annat genom att med fullt tryck köra däcket i en ståltrumma. Dessa tester kallas för indoortester, berättar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden AB.

Däckets slitstarka konstruktion är speciellt viktigt på SUV-däck. Dessa ofta fyrhjulsdrivna bilar är tunga och de körs även på ojämna och oasfalterade vägar. Däckets svagaste punkt är däcksidorna. SUV-däck skadas ofta genom att man kör mot trottoarkanten eller på dåliga småvägar. Därför har alla Nokian Tyres SUV-däck Aramid-förstärkta däcksidor.

Bättre komfort

Däck av hög kvalitet förbättrar säkerheten, men viktigt är också att de är komfortabla att köra med.

– Däckets profil spelar en viktig roll när det gäller komforten. Lågprofildäck ger inte bästa komfort eftersom deras luftutrymme är så litet. Ju högre profil ett däck har desto mer komfort ger det. Även ett styvt däckmaterial kan försämra körkomforten, däckets rullmotstånd ökar och det rullar stötigare. Också däckljudet påverkar komforten. Biltidningarnas däcktester mäter även däckljudet, säger Emil Sundholm.

Generellt är det så att ju lägre profil ett däck har desto högre är dess hastighetsklass. Därför är också däckets konstruktion mer styvt. Ett däck med högre profil har däremot ofta en mer flexibel konstruktion. Biltillverkarna anger ofta flera olika däckalternativ där profilen och dimensionen varierar.

Lägre bränsleförbrukning med rätt däckval

Däck med lågt rullmotstånd minskar bilens bränsleförbrukning. Däck i klass AA har både lägsta möjliga rullmotstånd och våtgrepp. De flesta av Nokian Tyres sommardäck har den högsta klassificering A när det gäller rullmotstånd.

Däckets pris säger inte hela sanningen. Billigare däck kan i slutändan bli betydligt dyrare än premiumdäck med högre pris men lägre rullmotstånd. De billiga däcken med högre rullmotstånd ökar bilens bränsleförbrukning och ofta slits de också fortare. Lättrullande däck kan spara upp till en halv liter bränsle per 100 kilometer, förutsatt att även lufttrycket är det rätta. På en körsträcka på cirka 4 000 mil kan besparingen bli över 3 000 kronor.

Antalet elbilar ökar snabbt och då är det extra viktigt att däckens rullmotstånd är lägsta möjliga för att kunna öka körsträckan för bilen.

Däck med lågt rullmotstånd är också miljövänliga genom att bränsleförbrukningen och därmed koldioxidutsläppen minskar.

Varför välja premiumdäck av hög kvalitet? 

  • Säkerhet. Skillnaden mellan premiumdäck och billiga däck kommer tydligast fram vid extrema situationer, exempelvis på vått väglag eller när bilen är nära att börja vattenplana. Premiumdäck har kortare bromssträcka på vått vilket minskar olycksrisken. 
  • Bästa möjliga köregenskaper. Din bil kan ha hur bra köregenskaper som helst, men om däcken är dåliga så kommer köregenskaperna inte till sin rätt. Premiumdäck ger exakta, stabila, säkra och komfortabla köregenskaper och du kan njuta av körningen. 
  • Pålitliga. Alla egenskaper på premiumdäck utvecklas och testas noga. Du kan lita på att däckets toppegenskaper förblir oförändrade så länge som möjligt. 
  • Komfort. Kontrollera vilken typ av däck biltillverkaren rekommenderar. Däck med högre profil är mer komfortabla. 
  • Spara bränsle. Premiumdäck har lägre rullmotstånd vilket minskar bränsleförbrukningen. Du kan spara både pengar miljö. Besparingen kan bli upp till 0,5 liter per 100 km. 
  • Hos din däckverkstad och på webben kan du med hjälp av EU:s däckmärkning eller oberoende däcktester jämföra våtgreppet, rullmotståndet och däckljudet mellan olika däck.

Nyheter från Vianor

Augusti, 2021

Sex tips om hur du kan undvika en punktering

Ta väl hand om dina däck så minskar risken för en punktering. Däck- och bilservicekedjan Vianor ger sex tips om hur du bör ta hand om dina däck för att slippa en punktering mitt under en resa.


Juli, 2021

Husbilens däck påverkar körkomfort och ekonomin vid körning

Ska du ut och resa med husbil mot intressanta resmål, sevärdheter eller en av de 30 nationalparkerna i vårt land i sommar? För att säkerställa bekväm körning även vid längre resor med dåliga vägförhållanden är det viktigt att du har kontrollerat att däcken på bilen är i gott skick. Sverige erbjuder oförglömliga upplevelser och vacker natur - tillsammans med ständigt växlande väder och skiftande vägunderlag. Däck som är slitstarka och i gott skick gör resan smidig, bekväm och säker.


Juni, 2021

Trasigt AC-system är inget du vill uppleva mitt i en semesterresa

Skräckscenariot i en milslång stillastående bilkö. Bilens termometer visar plus 31 ute men inne i kupén är det behagligt svalt. AC-systemet går för fullt men plötsligt blir det obehagligt tyst och snabbt även riktigt varmt. Värmen stiger i kupén och de två små barnen i baksätet börjar klaga högt. AC-systemet har lagt av! Inget man vill uppleva mitt i en semesterresa.

20-åriga Vianor tar nästa steg i digitaliseringen av däck- och bilservicebranschen

Traditionellt ska bilägare själva ha kontroll över sina däck och sedan anlita en däckverkstad vid behov. Det vanliga är dock att däcken kontrolleras endast vid hjulskifte på hösten och våren, vilket är för sällan ur trafiksäkerhetssynpunkt. Med sin unika verksamhetsmodell som gör däck- och bilservice enklare för bilägare förändrar Vianor branschen och även trafiksäkerheten ökar.


Maj, 2021

Gör en OBD-felkodsavläsning och spara pengar

Plötsligt kan en varningslampa på instrumentbrädan börja lysa, antingen en gul eller röd lampa. Du kan även få ett felmeddelande på bilens färddator. Men bilen kan även ha ett mindre fel utan att en varningslampa tänds eller ett varningsmeddelande ges. Men även information om mindre avvikelser lagras på bilens styrenhet. Med regelbundna OBD-felkodsavläsningar kan små fel hittas innan de blir stora och dyra fel.

Lasta bilen säkert och kontrollera lufttrycket i däcken

Ett säkert vårtecken är alla bilar med släp, lastade med allehanda byggvaror för vårens byggprojekt hemma eller på sommarstugan. Oavsett om lasten är stor eller liten så är det viktigt för säkerheten att bilen och släpvagnen lastas på rätt sätt. Om lasten är tung så ska lufttrycket i däcken ökas


April, 2021

Så här kontrollerar du däck när du köper en begagnad bil

Vid köp av en begagnad bil är det viktigt att kontrollera även bilens däck noga. Bra däck ökar körsäkerheten, minskar bränsleförbrukningen och ökar körkomforten. Om bilen som du tänker köpa behöver nya däck är det bra att veta innan du köper bilen.


Mars, 2021

Så här väljer du däck och fälgar till en elbil

Vid val av däck och fälgar till en elbil eller hybridbil är det värt att observera vissa saker för att körningen kan ske säkert och komfortabelt samt att produkterna ska hålla länge. Genom att välja rätt typ av däck och fälgar kan du även köra mer miljövänligt.

Branschen prioriterar trygghet och säkerhet, besvikelsen stor över Transportstyrelsens besked

Transportstyrelsen har den 16 mars 2021 meddelat att man inte kommer att göra undantag från föreskriften om förbud att framföra fordon med dubbdäck efter den 15 april på samma sätt som 2020. Däckbranschen och Motorbranschen har i ett öppet brev krävt anpassningar i regelverket med hänvisning till såväl Covid-pandemin som underliggande orimligheter gällande skiftestiderna.

Viktig information gällande coronavirus (covid-19) och smittspridning

Vi arbetar aktivt med säkerheten för våra kunder och anställda. För att minimera smittspridning av coronaviruset (covid-19) har vi vidtagit åtgärder för att ge dig som kund en trygg och säker vistelse. Vi följer utvecklingen noggrant och vidtar åtgärder löpande enligt rådande direktiv.


December, 2020


Oktober, 2020


December, 2019

Kör försiktigt i jultrafiken så kommer du fram säkert

Nu är det dags för många att packa bilen och åka till julfirande med släkt och vänner. Det innebär tät trafik på många vägar vilket ökar kraven både för föraren och bilen. På vintern är det särskilt viktigt att kolla däcken och lufttrycket före resan. En tungt lastad bil behöver mer luft i däcken. Även ett lugnt och förståndigt körsätt ökar säkerheten.

Vilt och felformade kurvor stora olycksrisker på vintern

Utöver hala vägar generellt är det främst två saker du bör vara extra uppmärksam på vintertid. För det första fortsätter viltolyckorna att öka och det sker nu en olycka var åttonde minut. Den andra faran är felutformade kurvor, med andra ord kurvor där vägbanans lutning är felaktig. Halt väglag ökar olycksrisken i båda fallen och därför gäller det att ha bra vinterdäck för att minska olycksrisken.


September, 2019


Juni, 2019


Maj, 2019

Vinterdäck på sommaren allt vanligare

Cirka 250 000 personbilar kör med vinterdäck under sommaren. Enligt Nokian Tyres däckexpert är det farligt för både bilföraren själv och medtrafikanter. Ett nytt test visar att dubbfria vinterdäck har över 40 procent längre bromssträcka än sommardäck på sommarväglag.


April, 2019

Varför så högt däckljud på våren?

Äntligen sommardäck på bilen och dags för vårens och sommarens många biläventyr. Efter några mil med sommardäck blir många bilägare förvånade, däckljudet är ju fortfarande högt. Hur kan det komma sig, sommardäck ska ju vara tysta och komfortabla. Är det fel på mina däck eller kan det vara hjullagret som låter? Oftast är svaret enkelt, det är varken fel på dina däck eller hjullager utan på våren är asfalten extra grov vilket ökar däckljudet.


Mars, 2019

Snart dags för sommardäck - kvalitetsdäck ovärderliga när det väl gäller

Ett säkert vårtecken i april är när sommardäckssäsongen börjar. Nokian Tyres har ett stort och vältäckande sortiment av Nokian Hakka sommardäck som uppskattas av konsumenterna och som har klarat sig bra i däcktester. Nokian Hakka sommardäck är kända för sin höga kvalitet och slitstyrka samt för sina säkra och komfortabla köregenskaper.

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck

Gacha är världens första självkörande buss som kan köra på alla väglag, även på vinter. Det som gör Gacha unik är att den fungerar pålitligt även i svåra förhållanden, när det är mörkt, när det regnar eller snöar, eller när vägen är slaskig. Den eldrivna Bussen har Nokian Hakkapeliitta vinterdäck som ser till att passagerarna kommer fram säkert och komfortabelt även i extrema förhållanden.
Juni, 2018

Är vi inte framme snart?

9 BILLEKAR SOM FÅR RESAN ATT SWISHA FÖRBI Långa bilfärder med familjen kan lätt tära på tålamodet. Men det går faktiskt att byta barnens bilåkarmantra mot skratt och sång. Drive tipsar om 9 billekar för stora och små.
Mars, 2018

Ett däck blir till

Tester, analyser och provkörningar avlöser varandra. Drive har kollat in vad som krävs för att tillverka riktigt säkra däck.

NÄR UTSIDAN RÄKNAS

Tycker du att dagens bilar har för dåliga lackeringar eller helt enkelt rostar för fort? Drive har träffat en rekondexpert som vet hur du förlänger livslängden på din bil.Januari, 2018

Aramid-teknik nu även på däck för husbilar och lätta lastbilar

Nokian Tyres utvecklade tekniken Aramid Sidewall för att förbättra slitstyrkan på däck i krävande förhållanden. Nu kan också husbilsägare och professionella förare dra nytta av denna innovation då konstruktionen Aramid Sidewall även finns på däck för husbilar och lätta lastbilar.


December, 2017

Ta väl hand om dina vinterdäck

Med bra vinterdäck som ger säkert grepp kan du köra utan problem även på hala vägar och i mörker. På vintern ska du ha koll speciellt på två saker på dina däck, lufttrycket och mönsterdjupet.


November, 2017

Så servar du bilen billigare

Att sköta servicen av din bil och hålla den i gott skick är viktigt, både för bilens livslängd och för din egen säkerhet. Men du behöver inte serva din bil hos en märkesverkstad för att ha serviceboken i ordning. Oavsett om det gäller gamla pärlan eller nya drömåket.

Bli en bättre bilförare – med kaffe

Det är inte bara gott, uppiggande och ett måste för många bilförare. Nu vet vi också att kaffe faktiskt är riktigt hälsosamt. För bilisten kan ett par koppar kaffe på långfärden också bidra till en säkrare körning och bättre beslut, enligt forskningen.


Oktober, 2017

Även familjens andra bil behöver säkra vinterdäck

Familjens andra bil används ofta till för att transportera barn till deras fritidsaktiviteter och det är vanligt att bilens förare nyligen har fått körkort eller är oerfaren att köra bil på vinter. Den andra bilen är normalt en äldre bil med sämre säkerhet och sparivern gäller tyvärr även vinterdäck som ofta är av sämre kvalitet och som inte ger ett säkert vintergrepp.

Dubb eller inte dubb?

Är det farligt för hälsan att köra dubbat, eller livsfarligt att köra utan? Vi frågade experten Tomas Jansson, produktchef på Vianor.

Sänk försäkringspremien med artificiell intelligens

Visste du att du sannolikt betalar alldeles för mycket för din bilförsäkring? 70 procent av alla bilägare i landet kör nämligen lugnt, skadefritt och under 1500 mil per år. Men samtidigt subventionerar dessa förare premien för de övriga 30 procenten. Nu håller allt det här på att förändras rejält, tack vare ny teknik och allt mer krävande kunder.


Augusti, 2017

Giti Tire lanserar nya dubbdäck

Giti Tire lanserar två nya dubbdäck GT Radial IcePro3 och IcePro SUV3 för varierande och utmanade nordiska vinterförhållanden. Jämfört med föregångarna ger de nya däcken ännu bättre grepp på is och snö, kortare bromssträcka och bättre sidogrepp.


Juli, 2017

Så funkar systemet som har koll på däcktrycket

Däcktrycket har en stor påverkan på bilens köregenskaper och däckens livslängd. Därför ska alla nya bilar ha ett tryckövervakningssystem. Vianors servicechef Fredrik Axelsson reder ut alla frågor runt TPMS.

Är dina däck redo för sommarresan?

Ända sedan 2012 finns det en standardiserad EU-däckmärkning. Den anger rullmotstånd, bromssträcka och bullernivå i dB. Vad bör jag som kund ta till mig som extra viktigt när det kommer till märkningen? Vi frågade Tomas Jansson som är Vianors expert på personbilsdäck.


Juni, 2017

Snabba ryck när Vianor fixar bilar åt Lyxfällan

När Vianor rycker in åt Lyxfällan så är det ofta full fart som gäller. Bilar som ska få nya motorer, renoverade växellådor och kanske nya hjullager och bromsar runt om. Och det ska vara klart inom 48 timmar. Det handlar såklart om att göra bra TV. Och för Vianor är det ett elddop genom goodwill.


Maj, 2017

De är vägens däckhjältar

Däckjouren på Vianor är redo 24 timmar om dygnet för att rycka ut och rädda kunder med däckproblem. Familjer på semester, nyttotrafik eller linjebussar. Det spelar ingen roll. Däck finns det alltid hos vägens hjältar.

Månadens erbjudande - Studenterbjudande

Varje månad får du som kund möjlighet att ta del av förmånliga erbjudanden på populära produkter eller tjänster. Under september får du som student en gratis däckkontroll och 15% rabatt på alla Nokian Nordman sommar- och vinterdäck! - Boka tid redan idag!

Ta del av erbjudandet! ×