Kvalitetsdäck är både säkra och komfortabla - Här får du några tips för rätt val av sommardäck

18.04.2018

Att välja rätt typ av sommardäck är inte världens enklaste sak. Biltillverkaren bestämmer däckdimensionen, men sedan är det fritt fram för bilägaren att göra sitt val när det gäller däckmärke, kvalitet och köregenskaper Och valmöjligheterna är oändliga. Det gäller att hitta däck som passar bäst för din bil och ditt körsätt, däck som är säkra, komfortabla och slitstarka.

Kvalitetsdäck är både säkra och komfortabla: Här får du några tips för rätt val av sommardäck

När det är dags att köpa nya sommardäck är det först och främst bra att komma ihåg att däckets kontaktyta med vägen är ungefär lika stor som din handflata. Därför är det inte oväsentligt vilka däck du väljer.

Det är alltid bra att prata med din däckverkstad när du ska välja nya sommardäck. De kan ställa dig rätta frågorna för att kartlägga vilken typ av däck som passar bäst för dina behov. Även din bil påverkar däckvalet. Till exempel en elbil eller laddhybrid ska gärna ha däck som rullar mycket lätt vilket ökar körsträckan med el.

Bra information ger också biltidningarnas sommardäcktester. På Nokian Tyres webbsidor finns en däckväljare där du skriver in din bils registreringsnummer och sedan får du rekommendation om vilken däckdimension och produkt som passar till din bil.

Bra våtgrepp ger extra trygghet

Bra våtgrepp är en viktig egenskap på sommardäck. Bra sommardäck ska ha bra bromsegenskaper på vått underlag. De minskar också risken för vattenplaning som är en stor risk på sommaren när en åskskur plötsligt överraskar. På våra spåriga vägar ökar risken ytterligare om man kör i de vattenfyllda spåren.

EU:s däckmärkning underlättar däckvalet. Den klassificerar däckets våtgrepp, bränsleeffektivitet och externt däckljud. Klass A innebär att däcket har bästa möjliga våtgrepp och klass F innebär att greppet är sämsta möjliga. Skillnaden i bromssträckan på våt väg mellan däck i klass A och klass F är upp till 18 meter eller fyra billängder. Alla sommardäck ska ha däckmärkningen och den ska vara väl synlig för konsumenten.

Ofta är märkningen ett klistermärke på däcket. Märkningen ska även vara synlig på webbsidor där däck säljs. Vattenplaningen ingår inte i däckmärkningen eftersom den är svår att mäta. Genom att välja A-klass däck när det gäller våtgrepp kan du vara säker på att få däck som ger bästa möjliga köregenskaper på våta vägar. Samtliga Nokian Tyres sommardäck ligger i klass A eller B när det gäller våtgrepp och de flesta däcken i klass A.

När det gäller el- och hybridbilar så gör batterierna att de ofta är tyngre än bränsledrivna bilar. En tung bil behöver längre bromssträcka så även därför är det viktigt att bilen har däck av hög kvalitet, speciellt på vått.

SUV-bilar behöver slitstarka däck

– Utöver våtgrepps- och vattenplaningsegenskaperna är däckets konstruktion en viktig säkerhetsdetalj. Detta testas med hjälp av mångsidiga tester, bland annat genom att med fullt tryck köra däcket i en ståltrumma. Dessa tester kallas för indoortester, berättar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden AB.

Däckets slitstarka konstruktion är speciellt viktigt på SUV-däck. Dessa ofta fyrhjulsdrivna bilar är tunga och de körs även på ojämna och oasfalterade vägar. Däckets svagaste punkt är däcksidorna. SUV-däck skadas ofta genom att man kör mot trottoarkanten eller på dåliga småvägar. Därför har alla Nokian Tyres SUV-däck Aramid-förstärkta däcksidor.

Bättre komfort

Däck av hög kvalitet förbättrar säkerheten, men viktigt är också att de är komfortabla att köra med.

– Däckets profil spelar en viktig roll när det gäller komforten. Lågprofildäck ger inte bästa komfort eftersom deras luftutrymme är så litet. Ju högre profil ett däck har desto mer komfort ger det. Även ett styvt däckmaterial kan försämra körkomforten, däckets rullmotstånd ökar och det rullar stötigare. Också däckljudet påverkar komforten. Biltidningarnas däcktester mäter även däckljudet, säger Emil Sundholm.

Generellt är det så att ju lägre profil ett däck har desto högre är dess hastighetsklass. Därför är också däckets konstruktion mer styvt. Ett däck med högre profil har däremot ofta en mer flexibel konstruktion. Biltillverkarna anger ofta flera olika däckalternativ där profilen och dimensionen varierar.

Lägre bränsleförbrukning med rätt däckval

Däck med lågt rullmotstånd minskar bilens bränsleförbrukning. Däck i klass AA har både lägsta möjliga rullmotstånd och våtgrepp. De flesta av Nokian Tyres sommardäck har den högsta klassificering A när det gäller rullmotstånd.

Däckets pris säger inte hela sanningen. Billigare däck kan i slutändan bli betydligt dyrare än premiumdäck med högre pris men lägre rullmotstånd. De billiga däcken med högre rullmotstånd ökar bilens bränsleförbrukning och ofta slits de också fortare. Lättrullande däck kan spara upp till en halv liter bränsle per 100 kilometer, förutsatt att även lufttrycket är det rätta. På en körsträcka på cirka 4 000 mil kan besparingen bli över 3 000 kronor.

Antalet elbilar ökar snabbt och då är det extra viktigt att däckens rullmotstånd är lägsta möjliga för att kunna öka körsträckan för bilen.

Däck med lågt rullmotstånd är också miljövänliga genom att bränsleförbrukningen och därmed koldioxidutsläppen minskar.

Varför välja premiumdäck av hög kvalitet? 

  • Säkerhet. Skillnaden mellan premiumdäck och billiga däck kommer tydligast fram vid extrema situationer, exempelvis på vått väglag eller när bilen är nära att börja vattenplana. Premiumdäck har kortare bromssträcka på vått vilket minskar olycksrisken. 
  • Bästa möjliga köregenskaper. Din bil kan ha hur bra köregenskaper som helst, men om däcken är dåliga så kommer köregenskaperna inte till sin rätt. Premiumdäck ger exakta, stabila, säkra och komfortabla köregenskaper och du kan njuta av körningen. 
  • Pålitliga. Alla egenskaper på premiumdäck utvecklas och testas noga. Du kan lita på att däckets toppegenskaper förblir oförändrade så länge som möjligt. 
  • Komfort. Kontrollera vilken typ av däck biltillverkaren rekommenderar. Däck med högre profil är mer komfortabla. 
  • Spara bränsle. Premiumdäck har lägre rullmotstånd vilket minskar bränsleförbrukningen. Du kan spara både pengar miljö. Besparingen kan bli upp till 0,5 liter per 100 km. 
  • Hos din däckverkstad och på webben kan du med hjälp av EU:s däckmärkning eller oberoende däcktester jämföra våtgreppet, rullmotståndet och däckljudet mellan olika däck.

Nyheter från Vianor

April, 2020

Dubbdäck-fristen skjuts till 30.4.2020
Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget innebär att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15. april till den 30. april 2020.

 


Mars, 2020

Viktig information gällande coronavirus (covid-19) och smittspridning
Vi arbetar aktivt med säkerheten för våra kunder och anställda. För att minimera smittspridning av coronaviruset (covid-19) har vi vidtagit åtgärder för att ge dig som kund en trygg och säker vistelse. Vi följer utvecklingen noggrant och vidtar åtgärder löpande enligt rådande direktiv.

 


December, 2019

Kör försiktigt i jultrafiken så kommer du fram säkert
Nu är det dags för många att packa bilen och åka till julfirande med släkt och vänner. Det innebär tät trafik på många vägar vilket ökar kraven både för föraren och bilen. På vintern är det särskilt viktigt att kolla däcken och lufttrycket före resan. En tungt lastad bil behöver mer luft i däcken. Även ett lugnt och förståndigt körsätt ökar säkerheten.

Vilt och felformade kurvor stora olycksrisker på vintern
Utöver hala vägar generellt är det främst två saker du bör vara extra uppmärksam på vintertid. För det första fortsätter viltolyckorna att öka och det sker nu en olycka var åttonde minut. Den andra faran är felutformade kurvor, med andra ord kurvor där vägbanans lutning är felaktig. Halt väglag ökar olycksrisken i båda fallen och därför gäller det att ha bra vinterdäck för att minska olycksrisken.

 


September, 2019

Ökad risk för vattenplaning på hösten – däckets mönsterdjup och förarens körstil betyder mer än våtgreppsmärkning
Höstens regn ställer sina extra krav på däcken. Enligt Nokian Tyres däckexpert innebär en hög klassificering i EU:s däckmärkning inte automatiskt att risken för vattenplaning minskar.

 


Juni, 2019

Dags för bilsemester? Motorväg är inte alltid den bästa rutten
Många svenskar gör sin semesterresa med bilen, antingen åker man till sommarstället eller på längre bilsemester i Sverige eller utomlands. Här får du några tips om hur du kan få mer ut av bilsemestern.

 


Maj, 2019

Vinterdäck på sommaren allt vanligare
Cirka 250 000 personbilar kör med vinterdäck under sommaren. Enligt Nokian Tyres däckexpert är det farligt för både bilföraren själv och medtrafikanter. Ett nytt test visar att dubbfria vinterdäck har över 40 procent längre bromssträcka än sommardäck på sommarväglag.

 


April, 2019

Tre skäl att kolla lufttrycket i samband med däckbytet
I samband med skifte till sommardäck är det även klokt att kolla lufttrycket då det påverkar både säkerheten, däckens livslängd och bränsleförbrukningen.

Varför så högt däckljud på våren?
Äntligen sommardäck på bilen och dags för vårens och sommarens många biläventyr. Efter några mil med sommardäck blir många bilägare förvånade, däckljudet är ju fortfarande högt. Hur kan det komma sig, sommardäck ska ju vara tysta och komfortabla. Är det fel på mina däck eller kan det vara hjullagret som låter? Oftast är svaret enkelt, det är varken fel på dina däck eller hjullager utan på våren är asfalten extra grov vilket ökar däckljudet.

Smala eller breda däck? Så här påverkar ditt val körningen
Många bilägare vill ha sommardäck som ser bättre ut än vinterdäcken och väljer bredare lågprofildäck som ser mer sportiga ut. Valet av däck påverkar bilens utseende, körkomfort, köregenskaper och många andra egenskaper.

 


Mars, 2019

Snart dags för sommardäck - kvalitetsdäck ovärderliga när det väl gäller
Ett säkert vårtecken i april är när sommardäckssäsongen börjar. Nokian Tyres har ett stort och vältäckande sortiment av Nokian Hakka sommardäck som uppskattas av konsumenterna och som har klarat sig bra i däcktester. Nokian Hakka sommardäck är kända för sin höga kvalitet och slitstyrka samt för sina säkra och komfortabla köregenskaper.

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck
Gacha är världens första självkörande buss som kan köra på alla väglag, även på vinter. Det som gör Gacha unik är att den fungerar pålitligt även i svåra förhållanden, när det är mörkt, när det regnar eller snöar, eller när vägen är slaskig. Den eldrivna Bussen har Nokian Hakkapeliitta vinterdäck som ser till att passagerarna kommer fram säkert och komfortabelt även i extrema förhållanden.

Ha tålamod och vänta med däckbytet

Nokian Hakka Blue 2 bäst i Aftonbladets sommardäcktest

 


Januari, 2019

Nokian Hakkapeliitta LT3 – nytt premium vinterdäck för lätta lastbilar

Genom grönländska glaciärer med Nokian Hakkapeliitta däck

 


December, 2018

Kör försiktigt i jultrafiken – goda förberedelser ger en säker resa

Framtidens smarta däck anpassar sig efter väglaget

 


November, 2018

Nokian Tyres är Sveriges mest rekommenderade däckmärke

Öka livslängden på dina däck – förvara dem i ett svalt, torrt och mörkt utrymme

 


Oktober, 2018

Höstens vinterdäcktester: Nokian Hakkapeliitta vinterdäck är balanserade på alla väglag

Att enbart kolla mönsterdjupet garanterar inte att dina vinterdäck är säkra

 


September, 2018

Viltolyckor ökar kraftigt – olycksrisken större på hösten

Nokian Hakkapeliitta R3 och Hakkapeliitta R3 SUV: Nya dubbfria Nokian Hakkapeliitta-däck med ännu bättre vintergrepp och komfort

 


Juli, 2018

Vatten på vägen betyder fara: Minska risken för vattenplaning

 


Juni, 2018

Är vi inte framme snart?
9 BILLEKAR SOM FÅR RESAN ATT SWISHA FÖRBI Långa bilfärder med familjen kan lätt tära på tålamodet. Men det går faktiskt att byta barnens bilåkarmantra mot skratt och sång. Drive tipsar om 9 billekar för stora och små.

Kör inte i spåren – så här kör du mer komfortabelt

 


Maj, 2018

Nokian Tyres påbörjar byggandet av sitt nya teknikcenter i Spanien

Billiga däck till familjens andra bil – kanske inte så klokt

 


April, 2018

Kvalitetsdäck är både säkra och komfortabla - Här får du några tips för rätt val av sommardäck

 


Mars, 2018

Helt nytt sortiment av Nokian Hakka sommardäck – mer modernt och omfattande än någonsin tidigare

Från uppfinnare av vinterdäcket till ett företag i världsklass: Nokian Tyres 120 år

Mer grepp tack! Dessa två saker värdesätter svenskarna på sina vinterdäck

Nokian Tyres förnyar sitt varumärke - stöder bolagets tillväxtstrategi

Ett däck blir till
Tester, analyser och provkörningar avlöser varandra. Drive har kollat in vad som krävs för att tillverka riktigt säkra däck.

NÄR UTSIDAN RÄKNAS
Tycker du att dagens bilar har för dåliga lackeringar eller helt enkelt rostar för fort? Drive har träffat en rekondexpert som vet hur du förlänger livslängden på din bil.

 


Februari, 2018

Nokian Tyres ett av de mest hållbara bolagen i världen

 


Januari, 2018

Balanserat grepp, mer komfortabelt: Nya Nokian Hakkapeliitta R3 och Nokian Hakkapeliitta R3 SUV – trygghet i nordiska vinterförhållanden

Aramid-teknik nu även på däck för husbilar och lätta lastbilar
Nokian Tyres utvecklade tekniken Aramid Sidewall för att förbättra slitstyrkan på däck i krävande förhållanden. Nu kan också husbilsägare och professionella förare dra nytta av denna innovation då konstruktionen Aramid Sidewall även finns på däck för husbilar och lätta lastbilar.

Nokian Tyres lanserar nya avancerade produkter i sitt vinterdäcksortiment
Nokian Tyres lanserar nya avancerade produkter i sitt vinterdäcksortiment, Nokian Hakkapeliitta R3, Nokian Hakkapeliitta R3 SUV, Nokian WR SUV 4 och Nokian WR G4.

 


December, 2017

Ta väl hand om dina vinterdäck
Med bra vinterdäck som ger säkert grepp kan du köra utan problem även på hala vägar och i mörker. På vintern ska du ha koll speciellt på två saker på dina däck, lufttrycket och mönsterdjupet.

 


November, 2017

Så servar du bilen billigare
Att sköta servicen av din bil och hålla den i gott skick är viktigt, både för bilens livslängd och för din egen säkerhet. Men du behöver inte serva din bil hos en märkesverkstad för att ha serviceboken i ordning. Oavsett om det gäller gamla pärlan eller nya drömåket.

Bli en bättre bilförare – med kaffe
Det är inte bara gott, uppiggande och ett måste för många bilförare. Nu vet vi också att kaffe faktiskt är riktigt hälsosamt. För bilisten kan ett par koppar kaffe på långfärden också bidra till en säkrare körning och bättre beslut, enligt forskningen.

 


Oktober, 2017

Även familjens andra bil behöver säkra vinterdäck
Familjens andra bil används ofta till för att transportera barn till deras fritidsaktiviteter och det är vanligt att bilens förare nyligen har fått körkort eller är oerfaren att köra bil på vinter. Den andra bilen är normalt en äldre bil med sämre säkerhet och sparivern gäller tyvärr även vinterdäck som ofta är av sämre kvalitet och som inte ger ett säkert vintergrepp.

Dubb eller inte dubb?
Är det farligt för hälsan att köra dubbat, eller livsfarligt att köra utan? Vi frågade experten Tomas Jansson, produktchef på Vianor.

Sänk försäkringspremien med artificiell intelligens
Visste du att du sannolikt betalar alldeles för mycket för din bilförsäkring? 70 procent av alla bilägare i landet kör nämligen lugnt, skadefritt och under 1500 mil per år. Men samtidigt subventionerar dessa förare premien för de övriga 30 procenten. Nu håller allt det här på att förändras rejält, tack vare ny teknik och allt mer krävande kunder.

 


Augusti, 2017

Giti Tire lanserar nya dubbdäck
Giti Tire lanserar två nya dubbdäck GT Radial IcePro3 och IcePro SUV3 för varierande och utmanade nordiska vinterförhållanden. Jämfört med föregångarna ger de nya däcken ännu bättre grepp på is och snö, kortare bromssträcka och bättre sidogrepp.

 


Juli, 2017

Så funkar systemet som har koll på däcktrycket
Däcktrycket har en stor påverkan på bilens köregenskaper och däckens livslängd. Därför ska alla nya bilar ha ett tryckövervakningssystem. Vianors servicechef Fredrik Axelsson reder ut alla frågor runt TPMS.

Är dina däck redo för sommarresan?
Ända sedan 2012 finns det en standardiserad EU-däckmärkning. Den anger rullmotstånd, bromssträcka och bullernivå i dB. Vad bör jag som kund ta till mig som extra viktigt när det kommer till märkningen? Vi frågade Tomas Jansson som är Vianors expert på personbilsdäck.

 


Juni, 2017

Snabba ryck när Vianor fixar bilar åt Lyxfällan
När Vianor rycker in åt Lyxfällan så är det ofta full fart som gäller. Bilar som ska få nya motorer, renoverade växellådor och kanske nya hjullager och bromsar runt om. Och det ska vara klart inom 48 timmar. Det handlar såklart om att göra bra TV. Och för Vianor är det ett elddop genom goodwill.

 


Maj, 2017

Kvalitetsdäck ökar säkerheten och tillförlitligheten samt ger besparingar på längre sikt
Vid köp av nya däck är det lätt att låta plånboken styra valet. Budgetdäck kostar mindre än premiumdäck, men på längre sikt blir däck av hög kvalitet betydligt billigare och dessutom ger de mer säkra köregenskaper.

De är vägens däckhjältar
Däckjouren på Vianor är redo 24 timmar om dygnet för att rycka ut och rädda kunder med däckproblem. Familjer på semester, nyttotrafik eller linjebussar. Det spelar ingen roll. Däck finns det alltid hos vägens hjältar.

Våren är här – snart är det dags för sommardäck
Våren är här – snart är det dags för sommardäck / Nokian Tyres Temperaturen stiger allt mer på plussidan och snön smälter fort bort. Ett säkert vårtecken för bilister är byte till sommardäck. Utöver kalendern bör man följa väderprognoser och inte ha för bråttom att byta till sommardäck.

 


December, 2016

Så får du en trevlig julresa med bil
Bilresan till släkt eller vänner blir en trevlig start för julfirandet när bilen och däcken kollas före resan, man har inhämtat aktuell information om väglaget och tar det lugnt på vägarna.

SnapSkan - Nokian Tyres nya enkla skanningstjänst för bildäck ökar trafiksäkerheten
Nokian Tyres samt däck- och bilservicekedjan Vianor lanserar världens första SnapSkan-system som mäter däckens mönsterdjup och informerar bilisten om det är dags att köpa nya däck. SnapSkan utnyttjar den senaste 3D-skanningstekniken och det enda bilisten behöver göra är att köra över en skanningsplatta som ligger på marken. Första SnapSkan togs nyligen i bruk i Helsingfors och senare kommer det även till Sverige.

Nokian Hakkapeliitta fyller 80 år – ständigt nya innovationer
Det var Nokian Tyres som uppfann världens första vinterdäck år 1934 och 1936 lanserades första Hakkapeliitta-vinterdäck.

 


November, 2016

Lastbilar och bussar behöver bättre vinterdäck
Att bara ha vinterdäck på drivaxlar, som lagen kräver, räcker inte. Även styrdäck och däck på trailern ska ha bra vintergrepp.

Så här håller du dina vinterdäck i bra skick
Med hjälp av några enkla åtgärder kan du öka livslängden på dina vinterdäck samt även säkerheten och komforten.

 


Oktober, 2016

Vianor och Nokian Tyres i världsrekordfart: Nytt världsrekord i bilkörning på två hjul– 186,269 km/t
Ett nytt världsrekord i bilkörning på två hjul, 186,269 km/t, klockades när Nokian Tyres produktutveckling, Vianors depåteam och den kände finländske stuntföraren Vesa Kivimäki förenade sina kompetenser.

Rätta vinterdäck för rätta förhållanden
Är det dags att köpa nya är det värt att investera i vinterdäck av hög kvalitet som fungerar bra i våra varierande svenska förhållanden.

 


September, 2016

Njut av bilkörningen även i höstrusket – kolla hur dina sommardäck ser ut
Regnvåta vägar hör till hösten och då gäller det att sommardäcken ska ge bra skydd mot vattenplaning. Därför är det viktigt att kolla mönsterdjupet på däcken

Bilservicekampanj 20% rabatt!

Just nu lämnar vi 20% rabatt på många utvalda bilservicetjänster och hjulinställning! Läs mer om våra fina erbjudanden.

Till kampanjsidan ×