Bli en bättre bilförare – med kaffe

06.11.2017

Det är inte bara gott, uppiggande och ett måste för många bilförare. Nu vet vi också att kaffe faktiskt är riktigt hälsosamt. För bilisten kan ett par koppar kaffe på långfärden också bidra till en säkrare körning och bättre beslut, enligt forskningen.


KAFFE OCH BILKÖRNING

Många håller nog med om att kaffe och bilkörning är intimt förknippade med varandra. De allra flesta har säkert någon gång sett till att hålla sig alerta under färden med hjälp av ett par koppar starkt kaffe. Men är ”piggeffekten” av kaffet verklig eller inbillning?

Man har visserligen konstaterat utifrån vetenskapliga studier att koffein – framförallt i mindre mängder – ökar vakenheten och den mentala aktiviteten generellt. Men vilken inverkan kaffe har på just trötta bilförare, var inte belagt förrän University of South Australia och det australiensiska försvarsdepartementet i samarbete genomförde en ”trötthetsstudie”.

I studien använde man sig inte av kaffe, utan av koffeintuggummin på 100 mg koffein/styck (motsvarande ca 125 ml starkt kaffe = normal kopp).

Försökspersonerna hölls vakna i 50 timmar och fick två koffeintuggummin var, fördelade på fyra tillfällen. Personerna i testet fick utföra ett antal vanliga körövningar i en simulator medan de övervakades av en sensor. Sensorn kontrollerade hur ofta testpersonerna blinkade, en vanlig metod för att bedöma hur trött någon är. Även testpersonernas förmåga att hålla sig inom körfältet och hålla hastighetsgränserna registrerades.

RESULTATET av studien visar att koffeinet, tvärtom vad många av oss kanske tror, bara har en mindre effekt på dåsighet/trötthet. Däremot minskar koffeinet avsevärt antalet förarmisstag vid bilkörningen, vilket är nog så intressant och motiverar ett visst koffeinintag på långresan.

Även om det inte är kaffet i sig som gör att vi känner oss piggare – så gör i alla fall suget efter en god kopp att du stannar till för en välbehövlig bensträckare. Och är det sedan så, som den australiensiska studien visar, att koffeinet i kaffet minskar antalet förarmisstag avsevärt, ja då är ju fikapausen guld värd.

 

KAFFE OCH HÄLSA

Från att under flera decennier ha betraktats som ohälsosamt och mer eller mindre farligt, har kaffet på senare år fått en rejäl upprättelse. Aktuell forskning pekar nämligen på många hälsofördelar med att dricka kaffe regelbundet. I listan till höger ser du några.

SÅ ÄR SLUTSATSEN att kaffe och koffein är rena hälsopreparatet? Nja, kanske inte riktigt än. För dels tycks vi påverkas individuellt av en given mängd koffein, dels återstår det mycket forskning för att fullt förstå hur och varför vi påverkas, inte minst för att klargöra vilka ämnen som har vilka effekter på kroppen. Det visar sig nämligen att även koffeinfritt kaffe har vissa hälsofrämjande effekter.

 

KAFFE OCH MILJÖ

Svenska Löfbergs är en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Här har man drivit ett målmedvetet miljö- och hållbarhetsarbete i decennier och idag genomsyrar det varje del av verksamheten. Eva Eriksson, Hållbarhetschef på Löfbergs, berättar:

– Vi har arbetat med hållbarhetsfrågor så länge och genom så många olika projekt att det är en fullt integrerad del av allt i gör idag. Grovt beskrivet kan man säga att vårt hållbarhetsarbete följer två huvudspår: certifiering och hållbarhet. Med en bred syn på hållbarhetsbegreppet blir det naturligt att driva utvecklings- och utbildningsprojekt som förbättrar villkor och förutsättningar för kaffeodlarna på lång sikt, helst en generation eller mer framåt.

– Idag vet vi att det är lika viktigt med utbildning i räkenskaper och hur man skapar bättre produktionsorganisationer som att ha kunskaper om själva jordbruket, berättar Eva Eriksson.

ANDRA PROJEKT i samma anda som Löfbergs driver är bland annat Next Generation Coffee – en satsning för att få den unga generationen att se en positiv framtid inom kaffeodling – samt Coffee & Climate, som syftar till att förbereda kaffeodlarna på kommande klimatförändringar. Hittills har Löfbergs drivit fler än 20 utvecklingsprojekt i 12 länder och arbetet fortsätter, både i länderna runt ekvatorn och här hemma.

– Ett ”helhetsgrepp” på hållbarhet handlar ju även om vår egen direkta påverkan, sådant som vi kan förändra här på hemmaplan, menar Eva Eriksson. Det handlar till exempel om drivmedel och fordonstyp för våra egna transporter, val av bränsle/energislag för själva kafferostningen, hur vi kan minska CO2-utsläpp för företagets resor, energiproduktion för värme och kyla i våra egna lokaler och så vidare.


HÄLSOFÖRDELAR MED KAFFE:

Det finns en koppling mellan regelbunden kaffekonsumtion (minst tre koppar/dag) och en minskad risk för att drabbas av sjukdomar med potentiell  dödlig utgång, generellt. Studien var den största i sitt slag och involverade drygt en halv miljon människor från tio europeiska länder.

Man har i flera olika undersökningar kunnat peka på koffeinets positiva effekter på äldres kognitiva förmåga, Parkinsons och Alzheimers sjukdom.

En svensk-finsk studie visar att tre till fem koppar kaffe om dagen i medelåldern kan sänka demens-risken med 70 procent.

Hos astmapatienter förbättras lungfunktionen signifikant efter intag av koffein.

Kvinnor som dricker (kok-)kaffe mer än fyra gånger per dag löper mindre risk att drabbas av bröstcancer än de kvinnor som dricker kaffe mindre än en gång per dag.


KAFFE OCH VIANOR

– VIANOR serverar faktiskt 10-15.000 koppar kaffe varje dag ute på våra verkstäder i Sverige. Det gör oss till en kaffeförbrukare i klass med somliga kafékedjor i landet. För oss är det självklart viktigt att kunna servera ett miljöriktigt kaffe som både våra kunder och medarbetare uppskattar. Men minst lika viktig som den goda smaken, är vetskapen om att kaffet kommer från en leverantör som tar sitt miljö- och hållbarhetsarbete på största allvar. Jag är imponerad av hur man jobbar med de här frågorna på Löfbergs!

Wolfgang Sagmeister, Marknadschef VIANOR Sverige

 

TEXT: TOMAS ENSGÅRD


Nyheter från Vianor

December, 2020

Ta hand om bilbatteriet i kylan – några tips på hur batteriet kan hållas i bra skick
När temperaturen faller är det bra läge att kontrollera i vilket skick bilbatteriet är. Det kan rädda dig från att bilen inte startar en morgon eller att den lägger av mitt i  körningen. Kylan påverkar mest ett batteri som är i dålig kondition. Med hjälp av några enkla tips kan batteriets livslängd ökas betydligt i kylan.

 


Oktober, 2020

Vänta inte för länge med däckbytet och du kan köra säkert när halkan kommer
Däck- och bilservicekedjan Vianor rekommenderar att vara förutseende och inte vänta för länge med däckbytet. Genom att byta till vinterdäck i god tid innan halkan kommer slipper du köerna på däckverkstäderna. Dessutom är det bra att slippa köandet ifall covid-19 förvärras.

Vänta inte för länge med däckbytet och du kan köra säkert när halkan kommer
Däck- och bilservicekedjan Vianor rekommenderar att vara förutseende och inte vänta för länge med däckbytet. Genom att byta till vinterdäck i god tid innan halkan kommer slipper du köerna på däckverkstäderna. Dessutom är det bra att slippa köandet ifall covid-19 förvärras.

 


December, 2019

Kör försiktigt i jultrafiken så kommer du fram säkert
Nu är det dags för många att packa bilen och åka till julfirande med släkt och vänner. Det innebär tät trafik på många vägar vilket ökar kraven både för föraren och bilen. På vintern är det särskilt viktigt att kolla däcken och lufttrycket före resan. En tungt lastad bil behöver mer luft i däcken. Även ett lugnt och förståndigt körsätt ökar säkerheten.

Vilt och felformade kurvor stora olycksrisker på vintern
Utöver hala vägar generellt är det främst två saker du bör vara extra uppmärksam på vintertid. För det första fortsätter viltolyckorna att öka och det sker nu en olycka var åttonde minut. Den andra faran är felutformade kurvor, med andra ord kurvor där vägbanans lutning är felaktig. Halt väglag ökar olycksrisken i båda fallen och därför gäller det att ha bra vinterdäck för att minska olycksrisken.

 


September, 2019

Ökad risk för vattenplaning på hösten – däckets mönsterdjup och förarens körstil betyder mer än våtgreppsmärkning
Höstens regn ställer sina extra krav på däcken. Enligt Nokian Tyres däckexpert innebär en hög klassificering i EU:s däckmärkning inte automatiskt att risken för vattenplaning minskar.

 


Juni, 2019

Dags för bilsemester? Motorväg är inte alltid den bästa rutten
Många svenskar gör sin semesterresa med bilen, antingen åker man till sommarstället eller på längre bilsemester i Sverige eller utomlands. Här får du några tips om hur du kan få mer ut av bilsemestern.

 


Maj, 2019

Vinterdäck på sommaren allt vanligare
Cirka 250 000 personbilar kör med vinterdäck under sommaren. Enligt Nokian Tyres däckexpert är det farligt för både bilföraren själv och medtrafikanter. Ett nytt test visar att dubbfria vinterdäck har över 40 procent längre bromssträcka än sommardäck på sommarväglag.

 


April, 2019

Tre skäl att kolla lufttrycket i samband med däckbytet
I samband med skifte till sommardäck är det även klokt att kolla lufttrycket då det påverkar både säkerheten, däckens livslängd och bränsleförbrukningen.

Varför så högt däckljud på våren?
Äntligen sommardäck på bilen och dags för vårens och sommarens många biläventyr. Efter några mil med sommardäck blir många bilägare förvånade, däckljudet är ju fortfarande högt. Hur kan det komma sig, sommardäck ska ju vara tysta och komfortabla. Är det fel på mina däck eller kan det vara hjullagret som låter? Oftast är svaret enkelt, det är varken fel på dina däck eller hjullager utan på våren är asfalten extra grov vilket ökar däckljudet.

Smala eller breda däck? Så här påverkar ditt val körningen
Många bilägare vill ha sommardäck som ser bättre ut än vinterdäcken och väljer bredare lågprofildäck som ser mer sportiga ut. Valet av däck påverkar bilens utseende, körkomfort, köregenskaper och många andra egenskaper.

 


Mars, 2019

Snart dags för sommardäck - kvalitetsdäck ovärderliga när det väl gäller
Ett säkert vårtecken i april är när sommardäckssäsongen börjar. Nokian Tyres har ett stort och vältäckande sortiment av Nokian Hakka sommardäck som uppskattas av konsumenterna och som har klarat sig bra i däcktester. Nokian Hakka sommardäck är kända för sin höga kvalitet och slitstyrka samt för sina säkra och komfortabla köregenskaper.

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck
Gacha är världens första självkörande buss som kan köra på alla väglag, även på vinter. Det som gör Gacha unik är att den fungerar pålitligt även i svåra förhållanden, när det är mörkt, när det regnar eller snöar, eller när vägen är slaskig. Den eldrivna Bussen har Nokian Hakkapeliitta vinterdäck som ser till att passagerarna kommer fram säkert och komfortabelt även i extrema förhållanden.

Ha tålamod och vänta med däckbytet

Nokian Hakka Blue 2 bäst i Aftonbladets sommardäcktest

 


Januari, 2019

Nokian Hakkapeliitta LT3 – nytt premium vinterdäck för lätta lastbilar

Genom grönländska glaciärer med Nokian Hakkapeliitta däck

 


December, 2018

Kör försiktigt i jultrafiken – goda förberedelser ger en säker resa

Framtidens smarta däck anpassar sig efter väglaget

 


November, 2018

Nokian Tyres är Sveriges mest rekommenderade däckmärke

Öka livslängden på dina däck – förvara dem i ett svalt, torrt och mörkt utrymme

 


Oktober, 2018

Höstens vinterdäcktester: Nokian Hakkapeliitta vinterdäck är balanserade på alla väglag

Att enbart kolla mönsterdjupet garanterar inte att dina vinterdäck är säkra

 


September, 2018

Viltolyckor ökar kraftigt – olycksrisken större på hösten

Nokian Hakkapeliitta R3 och Hakkapeliitta R3 SUV: Nya dubbfria Nokian Hakkapeliitta-däck med ännu bättre vintergrepp och komfort

 


Juli, 2018

Vatten på vägen betyder fara: Minska risken för vattenplaning

 


Juni, 2018

Är vi inte framme snart?
9 BILLEKAR SOM FÅR RESAN ATT SWISHA FÖRBI Långa bilfärder med familjen kan lätt tära på tålamodet. Men det går faktiskt att byta barnens bilåkarmantra mot skratt och sång. Drive tipsar om 9 billekar för stora och små.

Kör inte i spåren – så här kör du mer komfortabelt

 


Maj, 2018

Nokian Tyres påbörjar byggandet av sitt nya teknikcenter i Spanien

Billiga däck till familjens andra bil – kanske inte så klokt

 


April, 2018

Kvalitetsdäck är både säkra och komfortabla - Här får du några tips för rätt val av sommardäck

 


Mars, 2018

Helt nytt sortiment av Nokian Hakka sommardäck – mer modernt och omfattande än någonsin tidigare

Från uppfinnare av vinterdäcket till ett företag i världsklass: Nokian Tyres 120 år

Mer grepp tack! Dessa två saker värdesätter svenskarna på sina vinterdäck

Nokian Tyres förnyar sitt varumärke - stöder bolagets tillväxtstrategi

Ett däck blir till
Tester, analyser och provkörningar avlöser varandra. Drive har kollat in vad som krävs för att tillverka riktigt säkra däck.

NÄR UTSIDAN RÄKNAS
Tycker du att dagens bilar har för dåliga lackeringar eller helt enkelt rostar för fort? Drive har träffat en rekondexpert som vet hur du förlänger livslängden på din bil.

 


Februari, 2018

Nokian Tyres ett av de mest hållbara bolagen i världen

 


Januari, 2018

Balanserat grepp, mer komfortabelt: Nya Nokian Hakkapeliitta R3 och Nokian Hakkapeliitta R3 SUV – trygghet i nordiska vinterförhållanden

Aramid-teknik nu även på däck för husbilar och lätta lastbilar
Nokian Tyres utvecklade tekniken Aramid Sidewall för att förbättra slitstyrkan på däck i krävande förhållanden. Nu kan också husbilsägare och professionella förare dra nytta av denna innovation då konstruktionen Aramid Sidewall även finns på däck för husbilar och lätta lastbilar.

Nokian Tyres lanserar nya avancerade produkter i sitt vinterdäcksortiment
Nokian Tyres lanserar nya avancerade produkter i sitt vinterdäcksortiment, Nokian Hakkapeliitta R3, Nokian Hakkapeliitta R3 SUV, Nokian WR SUV 4 och Nokian WR G4.

 


December, 2017

Ta väl hand om dina vinterdäck
Med bra vinterdäck som ger säkert grepp kan du köra utan problem även på hala vägar och i mörker. På vintern ska du ha koll speciellt på två saker på dina däck, lufttrycket och mönsterdjupet.

 


November, 2017

Så servar du bilen billigare
Att sköta servicen av din bil och hålla den i gott skick är viktigt, både för bilens livslängd och för din egen säkerhet. Men du behöver inte serva din bil hos en märkesverkstad för att ha serviceboken i ordning. Oavsett om det gäller gamla pärlan eller nya drömåket.

Bli en bättre bilförare – med kaffe
Det är inte bara gott, uppiggande och ett måste för många bilförare. Nu vet vi också att kaffe faktiskt är riktigt hälsosamt. För bilisten kan ett par koppar kaffe på långfärden också bidra till en säkrare körning och bättre beslut, enligt forskningen.

 


Oktober, 2017

Även familjens andra bil behöver säkra vinterdäck
Familjens andra bil används ofta till för att transportera barn till deras fritidsaktiviteter och det är vanligt att bilens förare nyligen har fått körkort eller är oerfaren att köra bil på vinter. Den andra bilen är normalt en äldre bil med sämre säkerhet och sparivern gäller tyvärr även vinterdäck som ofta är av sämre kvalitet och som inte ger ett säkert vintergrepp.

Dubb eller inte dubb?
Är det farligt för hälsan att köra dubbat, eller livsfarligt att köra utan? Vi frågade experten Tomas Jansson, produktchef på Vianor.

Sänk försäkringspremien med artificiell intelligens
Visste du att du sannolikt betalar alldeles för mycket för din bilförsäkring? 70 procent av alla bilägare i landet kör nämligen lugnt, skadefritt och under 1500 mil per år. Men samtidigt subventionerar dessa förare premien för de övriga 30 procenten. Nu håller allt det här på att förändras rejält, tack vare ny teknik och allt mer krävande kunder.

 


Augusti, 2017

Giti Tire lanserar nya dubbdäck
Giti Tire lanserar två nya dubbdäck GT Radial IcePro3 och IcePro SUV3 för varierande och utmanade nordiska vinterförhållanden. Jämfört med föregångarna ger de nya däcken ännu bättre grepp på is och snö, kortare bromssträcka och bättre sidogrepp.

 


Juli, 2017

Så funkar systemet som har koll på däcktrycket
Däcktrycket har en stor påverkan på bilens köregenskaper och däckens livslängd. Därför ska alla nya bilar ha ett tryckövervakningssystem. Vianors servicechef Fredrik Axelsson reder ut alla frågor runt TPMS.

Är dina däck redo för sommarresan?
Ända sedan 2012 finns det en standardiserad EU-däckmärkning. Den anger rullmotstånd, bromssträcka och bullernivå i dB. Vad bör jag som kund ta till mig som extra viktigt när det kommer till märkningen? Vi frågade Tomas Jansson som är Vianors expert på personbilsdäck.

 


Juni, 2017

Snabba ryck när Vianor fixar bilar åt Lyxfällan
När Vianor rycker in åt Lyxfällan så är det ofta full fart som gäller. Bilar som ska få nya motorer, renoverade växellådor och kanske nya hjullager och bromsar runt om. Och det ska vara klart inom 48 timmar. Det handlar såklart om att göra bra TV. Och för Vianor är det ett elddop genom goodwill.

 


Maj, 2017

De är vägens däckhjältar
Däckjouren på Vianor är redo 24 timmar om dygnet för att rycka ut och rädda kunder med däckproblem. Familjer på semester, nyttotrafik eller linjebussar. Det spelar ingen roll. Däck finns det alltid hos vägens hjältar.

Våren är här – snart är det dags för sommardäck
Våren är här – snart är det dags för sommardäck / Nokian Tyres Temperaturen stiger allt mer på plussidan och snön smälter fort bort. Ett säkert vårtecken för bilister är byte till sommardäck. Utöver kalendern bör man följa väderprognoser och inte ha för bråttom att byta till sommardäck.

Månadens erbjudande - Lyktglaspolering och gratis bilbatterikontroll

Varje månad får du som kund möjlighet att ta del av förmånliga erbjudanden på populära produkter eller tjänster. Nu i januari har du möjlighet att boka lyktglaspolering till förmånligt pris. Du får även möjligheten att kontrollera ditt bilbatteri helt kostnadsfritt!

Ta del av erbjudandet! ×