Bli en bättre bilförare – med kaffe

06.11.2017

Det är inte bara gott, uppiggande och ett måste för många bilförare. Nu vet vi också att kaffe faktiskt är riktigt hälsosamt. För bilisten kan ett par koppar kaffe på långfärden också bidra till en säkrare körning och bättre beslut, enligt forskningen.


KAFFE OCH BILKÖRNING

Många håller nog med om att kaffe och bilkörning är intimt förknippade med varandra. De allra flesta har säkert någon gång sett till att hålla sig alerta under färden med hjälp av ett par koppar starkt kaffe. Men är ”piggeffekten” av kaffet verklig eller inbillning?

Man har visserligen konstaterat utifrån vetenskapliga studier att koffein – framförallt i mindre mängder – ökar vakenheten och den mentala aktiviteten generellt. Men vilken inverkan kaffe har på just trötta bilförare, var inte belagt förrän University of South Australia och det australiensiska försvarsdepartementet i samarbete genomförde en ”trötthetsstudie”.

I studien använde man sig inte av kaffe, utan av koffeintuggummin på 100 mg koffein/styck (motsvarande ca 125 ml starkt kaffe = normal kopp).

Försökspersonerna hölls vakna i 50 timmar och fick två koffeintuggummin var, fördelade på fyra tillfällen. Personerna i testet fick utföra ett antal vanliga körövningar i en simulator medan de övervakades av en sensor. Sensorn kontrollerade hur ofta testpersonerna blinkade, en vanlig metod för att bedöma hur trött någon är. Även testpersonernas förmåga att hålla sig inom körfältet och hålla hastighetsgränserna registrerades.

RESULTATET av studien visar att koffeinet, tvärtom vad många av oss kanske tror, bara har en mindre effekt på dåsighet/trötthet. Däremot minskar koffeinet avsevärt antalet förarmisstag vid bilkörningen, vilket är nog så intressant och motiverar ett visst koffeinintag på långresan.

Även om det inte är kaffet i sig som gör att vi känner oss piggare – så gör i alla fall suget efter en god kopp att du stannar till för en välbehövlig bensträckare. Och är det sedan så, som den australiensiska studien visar, att koffeinet i kaffet minskar antalet förarmisstag avsevärt, ja då är ju fikapausen guld värd.

 

KAFFE OCH HÄLSA

Från att under flera decennier ha betraktats som ohälsosamt och mer eller mindre farligt, har kaffet på senare år fått en rejäl upprättelse. Aktuell forskning pekar nämligen på många hälsofördelar med att dricka kaffe regelbundet. I listan till höger ser du några.

SÅ ÄR SLUTSATSEN att kaffe och koffein är rena hälsopreparatet? Nja, kanske inte riktigt än. För dels tycks vi påverkas individuellt av en given mängd koffein, dels återstår det mycket forskning för att fullt förstå hur och varför vi påverkas, inte minst för att klargöra vilka ämnen som har vilka effekter på kroppen. Det visar sig nämligen att även koffeinfritt kaffe har vissa hälsofrämjande effekter.

 

KAFFE OCH MILJÖ

Svenska Löfbergs är en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Här har man drivit ett målmedvetet miljö- och hållbarhetsarbete i decennier och idag genomsyrar det varje del av verksamheten. Eva Eriksson, Hållbarhetschef på Löfbergs, berättar:

– Vi har arbetat med hållbarhetsfrågor så länge och genom så många olika projekt att det är en fullt integrerad del av allt i gör idag. Grovt beskrivet kan man säga att vårt hållbarhetsarbete följer två huvudspår: certifiering och hållbarhet. Med en bred syn på hållbarhetsbegreppet blir det naturligt att driva utvecklings- och utbildningsprojekt som förbättrar villkor och förutsättningar för kaffeodlarna på lång sikt, helst en generation eller mer framåt.

– Idag vet vi att det är lika viktigt med utbildning i räkenskaper och hur man skapar bättre produktionsorganisationer som att ha kunskaper om själva jordbruket, berättar Eva Eriksson.

ANDRA PROJEKT i samma anda som Löfbergs driver är bland annat Next Generation Coffee – en satsning för att få den unga generationen att se en positiv framtid inom kaffeodling – samt Coffee & Climate, som syftar till att förbereda kaffeodlarna på kommande klimatförändringar. Hittills har Löfbergs drivit fler än 20 utvecklingsprojekt i 12 länder och arbetet fortsätter, både i länderna runt ekvatorn och här hemma.

– Ett ”helhetsgrepp” på hållbarhet handlar ju även om vår egen direkta påverkan, sådant som vi kan förändra här på hemmaplan, menar Eva Eriksson. Det handlar till exempel om drivmedel och fordonstyp för våra egna transporter, val av bränsle/energislag för själva kafferostningen, hur vi kan minska CO2-utsläpp för företagets resor, energiproduktion för värme och kyla i våra egna lokaler och så vidare.


HÄLSOFÖRDELAR MED KAFFE:

Det finns en koppling mellan regelbunden kaffekonsumtion (minst tre koppar/dag) och en minskad risk för att drabbas av sjukdomar med potentiell  dödlig utgång, generellt. Studien var den största i sitt slag och involverade drygt en halv miljon människor från tio europeiska länder.

Man har i flera olika undersökningar kunnat peka på koffeinets positiva effekter på äldres kognitiva förmåga, Parkinsons och Alzheimers sjukdom.

En svensk-finsk studie visar att tre till fem koppar kaffe om dagen i medelåldern kan sänka demens-risken med 70 procent.

Hos astmapatienter förbättras lungfunktionen signifikant efter intag av koffein.

Kvinnor som dricker (kok-)kaffe mer än fyra gånger per dag löper mindre risk att drabbas av bröstcancer än de kvinnor som dricker kaffe mindre än en gång per dag.


KAFFE OCH VIANOR

– VIANOR serverar faktiskt 10-15.000 koppar kaffe varje dag ute på våra verkstäder i Sverige. Det gör oss till en kaffeförbrukare i klass med somliga kafékedjor i landet. För oss är det självklart viktigt att kunna servera ett miljöriktigt kaffe som både våra kunder och medarbetare uppskattar. Men minst lika viktig som den goda smaken, är vetskapen om att kaffet kommer från en leverantör som tar sitt miljö- och hållbarhetsarbete på största allvar. Jag är imponerad av hur man jobbar med de här frågorna på Löfbergs!

Wolfgang Sagmeister, Marknadschef VIANOR Sverige

 

TEXT: TOMAS ENSGÅRD


Nyheter från Vianor

September, 2021

Se och synas när du kör bil i mörkret – kontrollera belysningen

Nu är det hög tid att kontrollera bilens belysning. På hösten blir dagarna mörkare och mörkare och höstregnet försämrar sikten ytterligare. Belysningen som fungerar bristfälligt eller är felriktad försämrar trafiksäkerheten och kan även få till följd att bilen inte blir godkänd i besiktningen.


Augusti, 2021

Sex tips om hur du kan undvika en punktering

Ta väl hand om dina däck så minskar risken för en punktering. Däck- och bilservicekedjan Vianor ger sex tips om hur du bör ta hand om dina däck för att slippa en punktering mitt under en resa.


Juli, 2021

Husbilens däck påverkar körkomfort och ekonomin vid körning

Ska du ut och resa med husbil mot intressanta resmål, sevärdheter eller en av de 30 nationalparkerna i vårt land i sommar? För att säkerställa bekväm körning även vid längre resor med dåliga vägförhållanden är det viktigt att du har kontrollerat att däcken på bilen är i gott skick. Sverige erbjuder oförglömliga upplevelser och vacker natur - tillsammans med ständigt växlande väder och skiftande vägunderlag. Däck som är slitstarka och i gott skick gör resan smidig, bekväm och säker.


Juni, 2021

Trasigt AC-system är inget du vill uppleva mitt i en semesterresa

Skräckscenariot i en milslång stillastående bilkö. Bilens termometer visar plus 31 ute men inne i kupén är det behagligt svalt. AC-systemet går för fullt men plötsligt blir det obehagligt tyst och snabbt även riktigt varmt. Värmen stiger i kupén och de två små barnen i baksätet börjar klaga högt. AC-systemet har lagt av! Inget man vill uppleva mitt i en semesterresa.

20-åriga Vianor tar nästa steg i digitaliseringen av däck- och bilservicebranschen

Traditionellt ska bilägare själva ha kontroll över sina däck och sedan anlita en däckverkstad vid behov. Det vanliga är dock att däcken kontrolleras endast vid hjulskifte på hösten och våren, vilket är för sällan ur trafiksäkerhetssynpunkt. Med sin unika verksamhetsmodell som gör däck- och bilservice enklare för bilägare förändrar Vianor branschen och även trafiksäkerheten ökar.


Maj, 2021

Gör en OBD-felkodsavläsning och spara pengar

Plötsligt kan en varningslampa på instrumentbrädan börja lysa, antingen en gul eller röd lampa. Du kan även få ett felmeddelande på bilens färddator. Men bilen kan även ha ett mindre fel utan att en varningslampa tänds eller ett varningsmeddelande ges. Men även information om mindre avvikelser lagras på bilens styrenhet. Med regelbundna OBD-felkodsavläsningar kan små fel hittas innan de blir stora och dyra fel.

Lasta bilen säkert och kontrollera lufttrycket i däcken

Ett säkert vårtecken är alla bilar med släp, lastade med allehanda byggvaror för vårens byggprojekt hemma eller på sommarstugan. Oavsett om lasten är stor eller liten så är det viktigt för säkerheten att bilen och släpvagnen lastas på rätt sätt. Om lasten är tung så ska lufttrycket i däcken ökas


April, 2021

Så här kontrollerar du däck när du köper en begagnad bil

Vid köp av en begagnad bil är det viktigt att kontrollera även bilens däck noga. Bra däck ökar körsäkerheten, minskar bränsleförbrukningen och ökar körkomforten. Om bilen som du tänker köpa behöver nya däck är det bra att veta innan du köper bilen.


Mars, 2021

Så här väljer du däck och fälgar till en elbil

Vid val av däck och fälgar till en elbil eller hybridbil är det värt att observera vissa saker för att körningen kan ske säkert och komfortabelt samt att produkterna ska hålla länge. Genom att välja rätt typ av däck och fälgar kan du även köra mer miljövänligt.

Branschen prioriterar trygghet och säkerhet, besvikelsen stor över Transportstyrelsens besked

Transportstyrelsen har den 16 mars 2021 meddelat att man inte kommer att göra undantag från föreskriften om förbud att framföra fordon med dubbdäck efter den 15 april på samma sätt som 2020. Däckbranschen och Motorbranschen har i ett öppet brev krävt anpassningar i regelverket med hänvisning till såväl Covid-pandemin som underliggande orimligheter gällande skiftestiderna.

Viktig information gällande coronavirus (covid-19) och smittspridning

Vi arbetar aktivt med säkerheten för våra kunder och anställda. För att minimera smittspridning av coronaviruset (covid-19) har vi vidtagit åtgärder för att ge dig som kund en trygg och säker vistelse. Vi följer utvecklingen noggrant och vidtar åtgärder löpande enligt rådande direktiv.


December, 2020


Oktober, 2020


December, 2019

Kör försiktigt i jultrafiken så kommer du fram säkert

Nu är det dags för många att packa bilen och åka till julfirande med släkt och vänner. Det innebär tät trafik på många vägar vilket ökar kraven både för föraren och bilen. På vintern är det särskilt viktigt att kolla däcken och lufttrycket före resan. En tungt lastad bil behöver mer luft i däcken. Även ett lugnt och förståndigt körsätt ökar säkerheten.

Vilt och felformade kurvor stora olycksrisker på vintern

Utöver hala vägar generellt är det främst två saker du bör vara extra uppmärksam på vintertid. För det första fortsätter viltolyckorna att öka och det sker nu en olycka var åttonde minut. Den andra faran är felutformade kurvor, med andra ord kurvor där vägbanans lutning är felaktig. Halt väglag ökar olycksrisken i båda fallen och därför gäller det att ha bra vinterdäck för att minska olycksrisken.


September, 2019


Juni, 2019


Maj, 2019

Vinterdäck på sommaren allt vanligare

Cirka 250 000 personbilar kör med vinterdäck under sommaren. Enligt Nokian Tyres däckexpert är det farligt för både bilföraren själv och medtrafikanter. Ett nytt test visar att dubbfria vinterdäck har över 40 procent längre bromssträcka än sommardäck på sommarväglag.


April, 2019

Varför så högt däckljud på våren?

Äntligen sommardäck på bilen och dags för vårens och sommarens många biläventyr. Efter några mil med sommardäck blir många bilägare förvånade, däckljudet är ju fortfarande högt. Hur kan det komma sig, sommardäck ska ju vara tysta och komfortabla. Är det fel på mina däck eller kan det vara hjullagret som låter? Oftast är svaret enkelt, det är varken fel på dina däck eller hjullager utan på våren är asfalten extra grov vilket ökar däckljudet.


Mars, 2019

Snart dags för sommardäck - kvalitetsdäck ovärderliga när det väl gäller

Ett säkert vårtecken i april är när sommardäckssäsongen börjar. Nokian Tyres har ett stort och vältäckande sortiment av Nokian Hakka sommardäck som uppskattas av konsumenterna och som har klarat sig bra i däcktester. Nokian Hakka sommardäck är kända för sin höga kvalitet och slitstyrka samt för sina säkra och komfortabla köregenskaper.

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck

Gacha är världens första självkörande buss som kan köra på alla väglag, även på vinter. Det som gör Gacha unik är att den fungerar pålitligt även i svåra förhållanden, när det är mörkt, när det regnar eller snöar, eller när vägen är slaskig. Den eldrivna Bussen har Nokian Hakkapeliitta vinterdäck som ser till att passagerarna kommer fram säkert och komfortabelt även i extrema förhållanden.
Juni, 2018

Är vi inte framme snart?

9 BILLEKAR SOM FÅR RESAN ATT SWISHA FÖRBI Långa bilfärder med familjen kan lätt tära på tålamodet. Men det går faktiskt att byta barnens bilåkarmantra mot skratt och sång. Drive tipsar om 9 billekar för stora och små.
Mars, 2018

Ett däck blir till

Tester, analyser och provkörningar avlöser varandra. Drive har kollat in vad som krävs för att tillverka riktigt säkra däck.

NÄR UTSIDAN RÄKNAS

Tycker du att dagens bilar har för dåliga lackeringar eller helt enkelt rostar för fort? Drive har träffat en rekondexpert som vet hur du förlänger livslängden på din bil.Januari, 2018

Aramid-teknik nu även på däck för husbilar och lätta lastbilar

Nokian Tyres utvecklade tekniken Aramid Sidewall för att förbättra slitstyrkan på däck i krävande förhållanden. Nu kan också husbilsägare och professionella förare dra nytta av denna innovation då konstruktionen Aramid Sidewall även finns på däck för husbilar och lätta lastbilar.


December, 2017

Ta väl hand om dina vinterdäck

Med bra vinterdäck som ger säkert grepp kan du köra utan problem även på hala vägar och i mörker. På vintern ska du ha koll speciellt på två saker på dina däck, lufttrycket och mönsterdjupet.


November, 2017

Så servar du bilen billigare

Att sköta servicen av din bil och hålla den i gott skick är viktigt, både för bilens livslängd och för din egen säkerhet. Men du behöver inte serva din bil hos en märkesverkstad för att ha serviceboken i ordning. Oavsett om det gäller gamla pärlan eller nya drömåket.

Bli en bättre bilförare – med kaffe

Det är inte bara gott, uppiggande och ett måste för många bilförare. Nu vet vi också att kaffe faktiskt är riktigt hälsosamt. För bilisten kan ett par koppar kaffe på långfärden också bidra till en säkrare körning och bättre beslut, enligt forskningen.


Oktober, 2017

Även familjens andra bil behöver säkra vinterdäck

Familjens andra bil används ofta till för att transportera barn till deras fritidsaktiviteter och det är vanligt att bilens förare nyligen har fått körkort eller är oerfaren att köra bil på vinter. Den andra bilen är normalt en äldre bil med sämre säkerhet och sparivern gäller tyvärr även vinterdäck som ofta är av sämre kvalitet och som inte ger ett säkert vintergrepp.

Dubb eller inte dubb?

Är det farligt för hälsan att köra dubbat, eller livsfarligt att köra utan? Vi frågade experten Tomas Jansson, produktchef på Vianor.

Sänk försäkringspremien med artificiell intelligens

Visste du att du sannolikt betalar alldeles för mycket för din bilförsäkring? 70 procent av alla bilägare i landet kör nämligen lugnt, skadefritt och under 1500 mil per år. Men samtidigt subventionerar dessa förare premien för de övriga 30 procenten. Nu håller allt det här på att förändras rejält, tack vare ny teknik och allt mer krävande kunder.


Augusti, 2017

Giti Tire lanserar nya dubbdäck

Giti Tire lanserar två nya dubbdäck GT Radial IcePro3 och IcePro SUV3 för varierande och utmanade nordiska vinterförhållanden. Jämfört med föregångarna ger de nya däcken ännu bättre grepp på is och snö, kortare bromssträcka och bättre sidogrepp.


Juli, 2017

Så funkar systemet som har koll på däcktrycket

Däcktrycket har en stor påverkan på bilens köregenskaper och däckens livslängd. Därför ska alla nya bilar ha ett tryckövervakningssystem. Vianors servicechef Fredrik Axelsson reder ut alla frågor runt TPMS.

Är dina däck redo för sommarresan?

Ända sedan 2012 finns det en standardiserad EU-däckmärkning. Den anger rullmotstånd, bromssträcka och bullernivå i dB. Vad bör jag som kund ta till mig som extra viktigt när det kommer till märkningen? Vi frågade Tomas Jansson som är Vianors expert på personbilsdäck.


Juni, 2017

Snabba ryck när Vianor fixar bilar åt Lyxfällan

När Vianor rycker in åt Lyxfällan så är det ofta full fart som gäller. Bilar som ska få nya motorer, renoverade växellådor och kanske nya hjullager och bromsar runt om. Och det ska vara klart inom 48 timmar. Det handlar såklart om att göra bra TV. Och för Vianor är det ett elddop genom goodwill.


Maj, 2017

De är vägens däckhjältar

Däckjouren på Vianor är redo 24 timmar om dygnet för att rycka ut och rädda kunder med däckproblem. Familjer på semester, nyttotrafik eller linjebussar. Det spelar ingen roll. Däck finns det alltid hos vägens hjältar.