Det är inte bara gott, uppiggande och ett måste för många bilförare. Nu vet vi också att kaffe faktiskt är riktigt hälsosamt. För bilisten kan ett par koppar kaffe på långfärden också bidra till en säkrare körning och bättre beslut, enligt forskningen.
KAFFE OCH BILKÖRNING
Många håller nog med om att kaffe och bilkörning är intimt förknippade med varandra. De allra flesta har säkert någon gång sett till att hålla sig alerta under färden med hjälp av ett par koppar starkt kaffe. Men är ”piggeffekten” av kaffet verklig eller inbillning?
Man har visserligen konstaterat utifrån vetenskapliga studier att koffein – framförallt i mindre mängder – ökar vakenheten och den mentala aktiviteten generellt. Men vilken inverkan kaffe har på just trötta bilförare, var inte belagt förrän University of South Australia och det australiensiska försvarsdepartementet i samarbete genomförde en ”trötthetsstudie”.
I studien använde man sig inte av kaffe, utan av koffeintuggummin på 100 mg koffein/styck (motsvarande ca 125 ml starkt kaffe = normal kopp).
Försökspersonerna hölls vakna i 50 timmar och fick två koffeintuggummin var, fördelade på fyra tillfällen. Personerna i testet fick utföra ett antal vanliga körövningar i en simulator medan de övervakades av en sensor. Sensorn kontrollerade hur ofta testpersonerna blinkade, en vanlig metod för att bedöma hur trött någon är. Även testpersonernas förmåga att hålla sig inom körfältet och hålla hastighetsgränserna registrerades.
RESULTATET av studien visar att koffeinet, tvärtom vad många av oss kanske tror, bara har en mindre effekt på dåsighet/trötthet. Däremot minskar koffeinet avsevärt antalet förarmisstag vid bilkörningen, vilket är nog så intressant och motiverar ett visst koffeinintag på långresan.
Även om det inte är kaffet i sig som gör att vi känner oss piggare – så gör i alla fall suget efter en god kopp att du stannar till för en välbehövlig bensträckare. Och är det sedan så, som den australiensiska studien visar, att koffeinet i kaffet minskar antalet förarmisstag avsevärt, ja då är ju fikapausen guld värd.
KAFFE OCH HÄLSA
Från att under flera decennier ha betraktats som ohälsosamt och mer eller mindre farligt, har kaffet på senare år fått en rejäl upprättelse. Aktuell forskning pekar nämligen på många hälsofördelar med att dricka kaffe regelbundet. I listan till höger ser du några.
SÅ ÄR SLUTSATSEN att kaffe och koffein är rena hälsopreparatet? Nja, kanske inte riktigt än. För dels tycks vi påverkas individuellt av en given mängd koffein, dels återstår det mycket forskning för att fullt förstå hur och varför vi påverkas, inte minst för att klargöra vilka ämnen som har vilka effekter på kroppen. Det visar sig nämligen att även koffeinfritt kaffe har vissa hälsofrämjande effekter.
KAFFE OCH MILJÖ
Svenska Löfbergs är en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Här har man drivit ett målmedvetet miljö- och hållbarhetsarbete i decennier och idag genomsyrar det varje del av verksamheten. Eva Eriksson, Hållbarhetschef på Löfbergs, berättar:
– Vi har arbetat med hållbarhetsfrågor så länge och genom så många olika projekt att det är en fullt integrerad del av allt i gör idag. Grovt beskrivet kan man säga att vårt hållbarhetsarbete följer två huvudspår: certifiering och hållbarhet. Med en bred syn på hållbarhetsbegreppet blir det naturligt att driva utvecklings- och utbildningsprojekt som förbättrar villkor och förutsättningar för kaffeodlarna på lång sikt, helst en generation eller mer framåt.
– Idag vet vi att det är lika viktigt med utbildning i räkenskaper och hur man skapar bättre produktionsorganisationer som att ha kunskaper om själva jordbruket, berättar Eva Eriksson.
ANDRA PROJEKT i samma anda som Löfbergs driver är bland annat Next Generation Coffee – en satsning för att få den unga generationen att se en positiv framtid inom kaffeodling – samt Coffee & Climate, som syftar till att förbereda kaffeodlarna på kommande klimatförändringar. Hittills har Löfbergs drivit fler än 20 utvecklingsprojekt i 12 länder och arbetet fortsätter, både i länderna runt ekvatorn och här hemma.
– Ett ”helhetsgrepp” på hållbarhet handlar ju även om vår egen direkta påverkan, sådant som vi kan förändra här på hemmaplan, menar Eva Eriksson. Det handlar till exempel om drivmedel och fordonstyp för våra egna transporter, val av bränsle/energislag för själva kafferostningen, hur vi kan minska CO2-utsläpp för företagets resor, energiproduktion för värme och kyla i våra egna lokaler och så vidare.
HÄLSOFÖRDELAR MED KAFFE:
Det finns en koppling mellan regelbunden kaffekonsumtion (minst tre koppar/dag) och en minskad risk för att drabbas av sjukdomar med potentiell dödlig utgång, generellt. Studien var den största i sitt slag och involverade drygt en halv miljon människor från tio europeiska länder.
Man har i flera olika undersökningar kunnat peka på koffeinets positiva effekter på äldres kognitiva förmåga, Parkinsons och Alzheimers sjukdom.
En svensk-finsk studie visar att tre till fem koppar kaffe om dagen i medelåldern kan sänka demens-risken med 70 procent.
Hos astmapatienter förbättras lungfunktionen signifikant efter intag av koffein.
Kvinnor som dricker (kok-)kaffe mer än fyra gånger per dag löper mindre risk att drabbas av bröstcancer än de kvinnor som dricker kaffe mindre än en gång per dag.
KAFFE OCH VIANOR
– VIANOR serverar faktiskt 10-15.000 koppar kaffe varje dag ute på våra verkstäder i Sverige. Det gör oss till en kaffeförbrukare i klass med somliga kafékedjor i landet. För oss är det självklart viktigt att kunna servera ett miljöriktigt kaffe som både våra kunder och medarbetare uppskattar. Men minst lika viktig som den goda smaken, är vetskapen om att kaffet kommer från en leverantör som tar sitt miljö- och hållbarhetsarbete på största allvar. Jag är imponerad av hur man jobbar med de här frågorna på Löfbergs!
Wolfgang Sagmeister, Marknadschef VIANOR Sverige
TEXT: TOMAS ENSGÅRD