Register
0771-16 33 33

Bli en bättre bilförare – med kaffe

06.11.2017

Det är inte bara gott, uppiggande och ett måste för många bilförare. Nu vet vi också att kaffe faktiskt är riktigt hälsosamt. För bilisten kan ett par koppar kaffe på långfärden också bidra till en säkrare körning och bättre beslut, enligt forskningen.


KAFFE OCH BILKÖRNING

Många håller nog med om att kaffe och bilkörning är intimt förknippade med varandra. De allra flesta har säkert någon gång sett till att hålla sig alerta under färden med hjälp av ett par koppar starkt kaffe. Men är ”piggeffekten” av kaffet verklig eller inbillning?

Man har visserligen konstaterat utifrån vetenskapliga studier att koffein – framförallt i mindre mängder – ökar vakenheten och den mentala aktiviteten generellt. Men vilken inverkan kaffe har på just trötta bilförare, var inte belagt förrän University of South Australia och det australiensiska försvarsdepartementet i samarbete genomförde en ”trötthetsstudie”.

I studien använde man sig inte av kaffe, utan av koffeintuggummin på 100 mg koffein/styck (motsvarande ca 125 ml starkt kaffe = normal kopp).

Försökspersonerna hölls vakna i 50 timmar och fick två koffeintuggummin var, fördelade på fyra tillfällen. Personerna i testet fick utföra ett antal vanliga körövningar i en simulator medan de övervakades av en sensor. Sensorn kontrollerade hur ofta testpersonerna blinkade, en vanlig metod för att bedöma hur trött någon är. Även testpersonernas förmåga att hålla sig inom körfältet och hålla hastighetsgränserna registrerades.

RESULTATET av studien visar att koffeinet, tvärtom vad många av oss kanske tror, bara har en mindre effekt på dåsighet/trötthet. Däremot minskar koffeinet avsevärt antalet förarmisstag vid bilkörningen, vilket är nog så intressant och motiverar ett visst koffeinintag på långresan.

Även om det inte är kaffet i sig som gör att vi känner oss piggare – så gör i alla fall suget efter en god kopp att du stannar till för en välbehövlig bensträckare. Och är det sedan så, som den australiensiska studien visar, att koffeinet i kaffet minskar antalet förarmisstag avsevärt, ja då är ju fikapausen guld värd.

 

KAFFE OCH HÄLSA

Från att under flera decennier ha betraktats som ohälsosamt och mer eller mindre farligt, har kaffet på senare år fått en rejäl upprättelse. Aktuell forskning pekar nämligen på många hälsofördelar med att dricka kaffe regelbundet. I listan till höger ser du några.

SÅ ÄR SLUTSATSEN att kaffe och koffein är rena hälsopreparatet? Nja, kanske inte riktigt än. För dels tycks vi påverkas individuellt av en given mängd koffein, dels återstår det mycket forskning för att fullt förstå hur och varför vi påverkas, inte minst för att klargöra vilka ämnen som har vilka effekter på kroppen. Det visar sig nämligen att även koffeinfritt kaffe har vissa hälsofrämjande effekter.

 

KAFFE OCH MILJÖ

Svenska Löfbergs är en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Här har man drivit ett målmedvetet miljö- och hållbarhetsarbete i decennier och idag genomsyrar det varje del av verksamheten. Eva Eriksson, Hållbarhetschef på Löfbergs, berättar:

– Vi har arbetat med hållbarhetsfrågor så länge och genom så många olika projekt att det är en fullt integrerad del av allt i gör idag. Grovt beskrivet kan man säga att vårt hållbarhetsarbete följer två huvudspår: certifiering och hållbarhet. Med en bred syn på hållbarhetsbegreppet blir det naturligt att driva utvecklings- och utbildningsprojekt som förbättrar villkor och förutsättningar för kaffeodlarna på lång sikt, helst en generation eller mer framåt.

– Idag vet vi att det är lika viktigt med utbildning i räkenskaper och hur man skapar bättre produktionsorganisationer som att ha kunskaper om själva jordbruket, berättar Eva Eriksson.

ANDRA PROJEKT i samma anda som Löfbergs driver är bland annat Next Generation Coffee – en satsning för att få den unga generationen att se en positiv framtid inom kaffeodling – samt Coffee & Climate, som syftar till att förbereda kaffeodlarna på kommande klimatförändringar. Hittills har Löfbergs drivit fler än 20 utvecklingsprojekt i 12 länder och arbetet fortsätter, både i länderna runt ekvatorn och här hemma.

– Ett ”helhetsgrepp” på hållbarhet handlar ju även om vår egen direkta påverkan, sådant som vi kan förändra här på hemmaplan, menar Eva Eriksson. Det handlar till exempel om drivmedel och fordonstyp för våra egna transporter, val av bränsle/energislag för själva kafferostningen, hur vi kan minska CO2-utsläpp för företagets resor, energiproduktion för värme och kyla i våra egna lokaler och så vidare.


HÄLSOFÖRDELAR MED KAFFE:

Det finns en koppling mellan regelbunden kaffekonsumtion (minst tre koppar/dag) och en minskad risk för att drabbas av sjukdomar med potentiell  dödlig utgång, generellt. Studien var den största i sitt slag och involverade drygt en halv miljon människor från tio europeiska länder.

Man har i flera olika undersökningar kunnat peka på koffeinets positiva effekter på äldres kognitiva förmåga, Parkinsons och Alzheimers sjukdom.

En svensk-finsk studie visar att tre till fem koppar kaffe om dagen i medelåldern kan sänka demens-risken med 70 procent.

Hos astmapatienter förbättras lungfunktionen signifikant efter intag av koffein.

Kvinnor som dricker (kok-)kaffe mer än fyra gånger per dag löper mindre risk att drabbas av bröstcancer än de kvinnor som dricker kaffe mindre än en gång per dag.


KAFFE OCH VIANOR

– VIANOR serverar faktiskt 10-15.000 koppar kaffe varje dag ute på våra verkstäder i Sverige. Det gör oss till en kaffeförbrukare i klass med somliga kafékedjor i landet. För oss är det självklart viktigt att kunna servera ett miljöriktigt kaffe som både våra kunder och medarbetare uppskattar. Men minst lika viktig som den goda smaken, är vetskapen om att kaffet kommer från en leverantör som tar sitt miljö- och hållbarhetsarbete på största allvar. Jag är imponerad av hur man jobbar med de här frågorna på Löfbergs!

Wolfgang Sagmeister, Marknadschef VIANOR Sverige

 

TEXT: TOMAS ENSGÅRD


Nyheter från Vianor

Februari, 2018

Nokian Tyres ett av de mest hållbara bolagen i världen

 


Januari, 2018

Balanserat grepp, mer komfortabelt: Nya Nokian Hakkapeliitta R3 och Nokian Hakkapeliitta R3 SUV – trygghet i nordiska vinterförhållanden

Aramid-teknik nu även på däck för husbilar och lätta lastbilar
Nokian Tyres utvecklade tekniken Aramid Sidewall för att förbättra slitstyrkan på däck i krävande förhållanden. Nu kan också husbilsägare och professionella förare dra nytta av denna innovation då konstruktionen Aramid Sidewall även finns på däck för husbilar och lätta lastbilar.

Nokian Tyres lanserar nya avancerade produkter i sitt vinterdäcksortiment
Nokian Tyres lanserar nya avancerade produkter i sitt vinterdäcksortiment, Nokian Hakkapeliitta R3, Nokian Hakkapeliitta R3 SUV, Nokian WR SUV 4 och Nokian WR G4.

 


December, 2017

Ta väl hand om dina vinterdäck
Med bra vinterdäck som ger säkert grepp kan du köra utan problem även på hala vägar och i mörker. På vintern ska du ha koll speciellt på två saker på dina däck, lufttrycket och mönsterdjupet.

 


November, 2017

Så servar du bilen billigare
Att sköta servicen av din bil och hålla den i gott skick är viktigt, både för bilens livslängd och för din egen säkerhet. Men du behöver inte serva din bil hos en märkesverkstad för att ha serviceboken i ordning. Oavsett om det gäller gamla pärlan eller nya drömåket.

Bli en bättre bilförare – med kaffe
Det är inte bara gott, uppiggande och ett måste för många bilförare. Nu vet vi också att kaffe faktiskt är riktigt hälsosamt. För bilisten kan ett par koppar kaffe på långfärden också bidra till en säkrare körning och bättre beslut, enligt forskningen.

 


Oktober, 2017

Även familjens andra bil behöver säkra vinterdäck
Familjens andra bil används ofta till för att transportera barn till deras fritidsaktiviteter och det är vanligt att bilens förare nyligen har fått körkort eller är oerfaren att köra bil på vinter. Den andra bilen är normalt en äldre bil med sämre säkerhet och sparivern gäller tyvärr även vinterdäck som ofta är av sämre kvalitet och som inte ger ett säkert vintergrepp.

Dubb eller inte dubb?
Är det farligt för hälsan att köra dubbat, eller livsfarligt att köra utan? Vi frågade experten Tomas Jansson, produktchef på Vianor.

Sänk försäkringspremien med artificiell intelligens
Visste du att du sannolikt betalar alldeles för mycket för din bilförsäkring? 70 procent av alla bilägare i landet kör nämligen lugnt, skadefritt och under 1500 mil per år. Men samtidigt subventionerar dessa förare premien för de övriga 30 procenten. Nu håller allt det här på att förändras rejält, tack vare ny teknik och allt mer krävande kunder.

 


September, 2017

Nya Nokian Hakka Blue 2 SUV är mästare i regn
Nya sommardäcket Nokian Hakka Blue 2 SUV är ett säkert och pålitligt val för SUV-bilar. Däckets främsta egenskap är dess utmärkta våtgrepp, vilket gör att körningen kan ske enkelt och komfortabelt även när det regnar.

Nokian Hakka Black 2 och Nokian Hakka Black 2 SUV - underhållande körning på nordiska sommarvägar
Nya sommardäcket Nokian Hakka Black 2 klarar på ett underhållande och balacerat sätt de strikta krav som gäller för körning i nordiska sommarförhållanden. Spåriga vägar och snabba filbyten visar däckets bästa sidor när det gäller logiska köregenskaper. Konceptet Dynamic Grip, som Nokian Tyres har utvecklat, ser till att däckets slitbana för snabb och sportig körning ger exakta köregenskaper både på regnvåta vägar och i kurvor.

Världens första dubbdäck med dubbla dubbar ger extremt vintergrepp
PRESSINFORMATION 2017-09-07 Nokian Tyres lanserar unik ny produkt: Världens första dubbdäck med dubbla dubbar ger extremt vintergrepp

 


Augusti, 2017

Giti Tire lanserar nya dubbdäck
Giti Tire lanserar två nya dubbdäck GT Radial IcePro3 och IcePro SUV3 för varierande och utmanade nordiska vinterförhållanden. Jämfört med föregångarna ger de nya däcken ännu bättre grepp på is och snö, kortare bromssträcka och bättre sidogrepp.

 


Juli, 2017

Så funkar systemet som har koll på däcktrycket
Däcktrycket har en stor påverkan på bilens köregenskaper och däckens livslängd. Därför ska alla nya bilar ha ett tryckövervakningssystem. Vianors servicechef Fredrik Axelsson reder ut alla frågor runt TPMS.

Är dina däck redo för sommarresan?
Ända sedan 2012 finns det en standardiserad EU-däckmärkning. Den anger rullmotstånd, bromssträcka och bullernivå i dB. Vad bör jag som kund ta till mig som extra viktigt när det kommer till märkningen? Vi frågade Tomas Jansson som är Vianors expert på personbilsdäck.

 


Juni, 2017

Snabba ryck när Vianor fixar bilar åt Lyxfällan
När Vianor rycker in åt Lyxfällan så är det ofta full fart som gäller. Bilar som ska få nya motorer, renoverade växellådor och kanske nya hjullager och bromsar runt om. Och det ska vara klart inom 48 timmar. Det handlar såklart om att göra bra TV. Och för Vianor är det ett elddop genom goodwill.

 


Maj, 2017

Kvalitetsdäck ökar säkerheten och tillförlitligheten samt ger besparingar på längre sikt
Vid köp av nya däck är det lätt att låta plånboken styra valet. Budgetdäck kostar mindre än premiumdäck, men på längre sikt blir däck av hög kvalitet betydligt billigare och dessutom ger de mer säkra köregenskaper.

De är vägens däckhjältar
Däckjouren på Vianor är redo 24 timmar om dygnet för att rycka ut och rädda kunder med däckproblem. Familjer på semester, nyttotrafik eller linjebussar. Det spelar ingen roll. Däck finns det alltid hos vägens hjältar.

Nokian Tyres moderna sommardäcksortiment erbjuder säkerhet, slitstyrka och komfort
Produkter för alla typer av transporter: Nokian Tyres moderna sommardäcksortiment erbjuder säkerhet, slitstyrka och komfort / Nokian Tyres Solen skiner, snön smälter och asfalten blir torr. Säkra tecken på att det snart är dags att byta till sommardäck. Nokian Tyres breda sommardäcksortiment omfattar premiumprodukter för alla behov, oavsett om det gäller en kompakt stadsbil, fyrhjulsdriven SUV eller en miljövänlig hybridbil.

Nokian Hakka Blue 2 vann Aftonbladets sommardäcktest
Nokian Tyres nya sommardäck Nokian Hakka Blue 2 blev vinnare i Aftonbladets stora sommardäcktest. Tidningen berömmer speciellt däckets egenskaper på våt väg. ” Nokian är lugnt och lättkört på våt asfalt”, skriver Aftonbladet som testade 18 sommardäck i dimensionen 205/55R16. Nokian Hakka Blue 2 fick totalt 9,2 poäng av tio möjliga och Aftonbladet hade ingenting dåligt att säga om däcket.

Våren är här – snart är det dags för sommardäck
Våren är här – snart är det dags för sommardäck / Nokian Tyres Temperaturen stiger allt mer på plussidan och snön smälter fort bort. Ett säkert vårtecken för bilister är byte till sommardäck. Utöver kalendern bör man följa väderprognoser och inte ha för bråttom att byta till sommardäck.

 


December, 2016

Så får du en trevlig julresa med bil
Bilresan till släkt eller vänner blir en trevlig start för julfirandet när bilen och däcken kollas före resan, man har inhämtat aktuell information om väglaget och tar det lugnt på vägarna.

SnapSkan - Nokian Tyres nya enkla skanningstjänst för bildäck ökar trafiksäkerheten
Nokian Tyres samt däck- och bilservicekedjan Vianor lanserar världens första SnapSkan-system som mäter däckens mönsterdjup och informerar bilisten om det är dags att köpa nya däck. SnapSkan utnyttjar den senaste 3D-skanningstekniken och det enda bilisten behöver göra är att köra över en skanningsplatta som ligger på marken. Första SnapSkan togs nyligen i bruk i Helsingfors och senare kommer det även till Sverige.

Nokian Hakkapeliitta fyller 80 år – ständigt nya innovationer
Det var Nokian Tyres som uppfann världens första vinterdäck år 1934 och 1936 lanserades första Hakkapeliitta-vinterdäck.

 


November, 2016

Lastbilar och bussar behöver bättre vinterdäck
Att bara ha vinterdäck på drivaxlar, som lagen kräver, räcker inte. Även styrdäck och däck på trailern ska ha bra vintergrepp.

Så här håller du dina vinterdäck i bra skick
Med hjälp av några enkla åtgärder kan du öka livslängden på dina vinterdäck samt även säkerheten och komforten.

 


Oktober, 2016

Vianor och Nokian Tyres i världsrekordfart: Nytt världsrekord i bilkörning på två hjul– 186,269 km/t
Ett nytt världsrekord i bilkörning på två hjul, 186,269 km/t, klockades när Nokian Tyres produktutveckling, Vianors depåteam och den kände finländske stuntföraren Vesa Kivimäki förenade sina kompetenser.

Rätta vinterdäck för rätta förhållanden
Är det dags att köpa nya är det värt att investera i vinterdäck av hög kvalitet som fungerar bra i våra varierande svenska förhållanden.

 


September, 2016

Njut av bilkörningen även i höstrusket – kolla hur dina sommardäck ser ut
Regnvåta vägar hör till hösten och då gäller det att sommardäcken ska ge bra skydd mot vattenplaning. Därför är det viktigt att kolla mönsterdjupet på däcken

Nya Nokian Hakka Blue 2 - ett säkert och balanserat däck för våta vägar
Nokian Tyres nya generations sommardäck, Nokian Hakka Blue 2, håller greppet på våta vägar.

 


Juli, 2016

Ta det lugnt om bilen börjar vattenplana
Häftiga åskskurar är vanliga på sommaren. Bra däck och rätt lufttryck i däcken minskar risken för vattenplaning, men mest viktigt är att minska hastigheten.

 


Juni, 2016

Servad bil och bra däck säkrar trevlig bilsemester
Den efterlängtade semestern är snart verklighet och många familjer har sedan läge planerat sin bilsemester. En bilsemester ger kanske den bästa frihetskänslan, man kan stanna var man vill och ofta hittar man spännande omvägar.

Kör lugnt och ta hand om dina däck så fördubblas körsträckan
Ett lugnt körsätt ökar både säkerheten i trafiken och livslängden på däcken.

Påkörning bakifrån allt vanligare – för korta avstånd och dåliga däck
Så kallade upphinnandeolyckor, påkörning bakifrån, är den vanligaste olyckstypen i trafiken i Stockholms län och i alla större städer.

 


Maj, 2016

Kör du med odubbade vinterdäck på sommaren – läs varför du inte ska?
Är du en av dem minst 200 000 bilister som kör med odubbade vinterdäck även i sommarvärmen?

 


April, 2016

Folkpartister låter andra byta däcken
25 procent av centerpartisterna, var tredje socialdemokrat, och varannan moderat. Ja så många svenskar lämnar in bilen till verkstaden när det våras för däckbyte.

 


Mars, 2016

Sommardäck av hög kvalitet sparar pengar och ger trygghet
Vårens sommardäcksrumba börjar komma igång. Som bilägare är det klokt att kolla skicket på sommardäcken i god tid före hjulskifte.

Det våras för däckbyte
Samtidigt som gatorna sopas rena från grus är det dags att byta till sommardäck på bilen. Men många tycker att det är svårt, därför kommer här sju smarta tips som underlättar vårens däckbyte.

Stabila däck och rätt lufttryck viktigt på husbil
På en tung husbil är det viktigt att däcken är av hög kvalitet som ger stabila och säkra köregenskaper. Viktigt är också att däcken har rätt lufttryck.

 


Februari, 2016

Dåliga däck, för korta avstånd och för höga hastigheter risker på vintern
Enligt svenska bilister är för korta avstånd till framförvarande bilar, för höga hastigheter och dåliga vinterdäck de största riskfaktorerna på vintern.

 


Januari, 2016

Enkät: Svenskarna ser sig som duktiga bilförare i vinterväglag
Svenska bilister tycker inte det är svårt att köra på vintern.

 


December, 2015

Dags för nya vinterdäck – billiga däck är inte billiga i längden
Att spara på vinterdäcken är inte så klokt och inte heller ekonomiskt i längden.

 


Oktober, 2015

Ska du köpa nya vinterdäck? Bra att veta innan du gör det!
Svenskar säger sig uppskatta bra vinterdäck, men hur ser bra vinterdäck ut? Och vilken typ av vinterdäck passar bäst för dig?

Svenskar föredrar dubbdäck för säkrare vintergrepp
En stor majoritet av svenskarna kör med dubbdäck, eftersom de anser att de är det bästa alternativet för nordiska vinterförhållanden, framgår av en enkät som Nokian Tyres nyligen gjorde. 63 procent av dem som svarade på enkäten föredrar dubbdäck och 35 procent dubbfria vinterdäck.

 


Augusti, 2015

Svenska bilister anser att de kan köra bra men är rädda för hur andra kör
Enkäten som Nokian Tyres har gjort visar att svenska bilister är mest oroade över farliga omkörningar, för korta avstånd till bilen framför, oväntade plötsliga manövrar som andra bilister gör och för höga hastigheter.

 


Juli, 2015

Dubbfria vinterdäck farliga på sommaren
Kör du fortfarande med dubbfria vinterdäck? Om ja, är det hög tid att byta till sommardäck.

 


April, 2015

Nya sommardäck – så här väljer du rätt
Det är inte lätt att välja sommardäck, utbudet är enormt och fällorna många. Vad ska jag välja för att dels få säkra däck med bra och komfortabla köregenskaper, men samtidigt däck som är ekonomiska?

Ny undersökning: Färre olyckor med dubbdäck
En ny finsk undersökning visar att majoriteten av bilarna, inblandade i trafikolyckor med dödlig utgång på vintern, har dubbfria vinterdäck.

 


Mars, 2015

Heavy metal-fansen fick gå på en spelning med sitt favoritband mitt under däckbytet - Vianors och Hammerfalls virala videoklipp har redan setts över en halv miljon gånger
Vianor och det svenska power metal-bandet Hammerfall överraskade kunderna och fansen fullkomligt i Göteborg när ett vanligt däckbyte förvandlades till en privat spelning med det populära bandet Hammerfall. Videoklippet från överraskningen har på två dygn redan setts över en halv miljon gånger.

Kör så här och spara tusentals kronor
Det är dyrt att ha bil, men du kan spara många tusenlappar genom att köra på rätt sätt och genom att ta väl hand om din bil och däcken

 


Februari, 2015

Kolla däcken före sportlovsresan
Snart är det dags för den efterlängtade sportlovsresan till fjällen. Med hjälp av några enkla tips blir bilresan säkrare.

 


Oktober, 2014

Dags att byta däck – Hundratusentals påverkas av nytt EU-direktiv
Den 1 oktober börjar svenska bilägare byta däck, många gör det själva hemma i garaget. Men det kommer bli både dyrare och svårare framöver. Från den 1 november 2014 blir det krav på att alla nya bilar ska utrustas med ett speciellt övervakningssystem för däcktryck. Systemet som heter TPMS kommer att göra körningen säkrare och ge lägre bränsleförbrukning.

 


Juni, 2014

En roligare bilsemester med Bengt Alsterlind
Under sommarhalvåret beger sig massor av svenskar ut på vägarna för att besöka sommarstugan, släkt eller vänner. Men att köra långt tycker många är enformigt och tråkigt. Därför har däck- och bilservicekedjan Vianors profil Bengt Alsterlind delat med sig av sina bästa tips som gör bilresan lite roligare.

 


Maj, 2014

Så här håller sommardäcken längre och du kör säkrare
Med några enkla åtgärder kan du förlänga livslängden på dina sommardäck betydligt och spara mycket pengar. Samtidigt kör du säkrare, mer komfortabelt samt miljövänligt och som extra bonus minskar även bilens bränsleförbrukning. Sommardäck av hög kvalitet och däck som är utvecklade för våra svenska förhållanden har bästa slitstyrka.

Visste du det här – även vid köp av sommardäck är det klokt att välja däck för nordiska förhållanden
För många däckköpare är det självklart att köpa vinterdäck för nordiska förhållanden. Som tur är köper inte många centraleuropeiska dubbfria vinterdäck. Men visste du att det även är lika viktigt att köpa sommardäck som är utvecklade för våra svenska förhållanden? Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka är exempel på däck som speciellt är utvecklade för våra varierande svenska sommarförhållanden.

 


April, 2014

Flest norrlänningar på vägarna i påsk
Under påsken passar många på att besöka släkt och vänner runt om i landet. Därför är det inte så konstigt att påsken även är känd för att vara en av årets värsta bilhelger.

 


Mars, 2014

Nytt EU-direktiv för säkrare bilkörning – påverkar hundratusentals svenskar
Från och med 1 november 2014 blir det krav på att alla nya bilar ska utrustas med ett speciellt övervakningssystem för däcktryck. Systemet kommer att göra körningen säkrare och ge lägre bränsleförbrukning. För bilägaren kan däckskiftet hemma upplevas som mer komplicerat.