Plötsligt kan en varningslampa på instrumentbrädan börja lysa, antingen en gul eller röd lampa. Du kan även få ett felmeddelande på bilens färddator. Men bilen kan även ha ett mindre fel utan att en varningslampa tänds eller ett varningsmeddelande ges. Men även information om mindre avvikelser lagras på bilens styrenhet. Med regelbundna OBD-felkodsavläsningar kan små fel hittas innan de blir stora och dyra fel.
Är det en gul varningslampa som lyser så är det inte riktigt lika allvarligt som om en röd lampa lyser. Då rekommenderas att omedelbart kontakta en bilverkstad och att inte köra med bilen. De flesta nyare bilar har även en hel del andra servicelampor som kan lysa grönt, blått eller vitt. Dessa lampor informerar vanligtvis om olika funktioner och är alltså inte varningslampor som varnar för något fel.
– Nyare bilar kan ha en hel del varningslampor och lampor som visar att en viss funktion är på eller av. Dessutom kan bilens färddator informera om ett systemfel. Elektroniska system styr en mängd funktioner och bilens styrenhet samlar in information från många av komponenterna. En ny bil kan ha upp till hundra olika elektroniska styrsystem som styr allt från motor, bromsar och säkerhetssystem till bilens AC- och ljudsystem, berättar Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor i Sverige.
Regelbunden felkodsavläsning rekommenderas
Vad många inte vet är att bilen även kan ha mindre fel som inte leder till att en varningslampa tänds eller att det kommer ett felmeddelande. Dessa felmeddelanden sparas dock i bilens styrenhet.
– När vi gör en felkodsavläsning så hittar vi även dessa små avvikelser som ännu inte har lätt till att en varningslampa tänds. Därför rekommenderar vi en felkodsavläsning regelbundet, även om ingen varningslampa lyser. Då kan vi hitta ett litet fel som kan åtgärdas innan det utvecklar sig till större fel som kan kräva en kostsam reparation, säger Magnus Fritz.
I många fall kan det vara svårt att lokalisera ett fel. Att enbart göra en felkodsavläsning räcker inte alltid utan ofta måste man även göra ytterligare mätningar och undersökningar på bilens komponenter för att kunna hitta felet.
Magnus Fritz rekommenderar en felkodsavläsning även på en bil som du tänker köpa eller sälja. Ett obd-protokoll utan felkoder gör det tryggare att köpa en begagnad bil och gör det lättare att sälja din bil.
Mer information:
Vianor AB
Magnus Fritz, bilservicechef Vianor AB, tel. +46 10 475 5063
[email protected]
Helene Kohlström, Marketing Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08-474 7447,
[email protected]
Facebook I InstagramI Linkedin
Vianor är en bil-och däckservicekedja som är verksam i 17 länder. Våra anläggningar servar både privat- och företagskunder och vårt mål är att bli branschens mest pålitliga och bekväma samarbetspartner. Vårt nät är starkast i Norden där vi har både egna och partnerägda anläggningar. Vianor tillhör koncernen Nokian Tyres. Läs mer: www.vianor.se