Nu är det hög tid att kontrollera bilens belysning. På hösten blir dagarna mörkare och mörkare och höstregnet försämrar sikten ytterligare. Belysningen som fungerar bristfälligt eller är felriktad försämrar trafiksäkerheten och kan även få till följd att bilen inte blir godkänd i besiktningen.
Välfungerande belysning som ger maximalt med ljus i mörkret och som inte bländar andra trafikanter är ett enkelt sätt att öka körsäkerheten. Bilens belysning kontrolleras noga även på bilbesiktningen och om lyktorna inte fungerar som de ska så innebär det oftast att bilen inte blir godkänd i besiktningen.
– Om en halogenlampa har gått sönder så bör du byta lamporna parvis i båda lyktorna. När den ena lampan går sönder så brukar även den andra lampan göra det inom kort. När du byter båda lamporna samtidigt så ger de lika bra ljus. Det här är speciellt viktigt om lamporna har hög effekt, berättar Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor i Sverige.
Nyare bilar har ofta LED-belysning som har en lång livslängd och den brukar inte skapa några problem. Däremot halogen- eller xenonlampor på äldre bilar behöver bytas förr eller senare. Hur länge de håller påverkas av olika faktorer.
– Som en riktlinje gäller att ju ljusstarkare halogenlampor desto oftare måste lamporna bytas. Xenonlampor är oftast långlivade men effekten försämras med tiden, säger Magnus Fritz.
Inte lätt att hitta rätt lampa
Det är inte helt enkelt att hitta rätt typ av lampa. Det finns ett stort antal lamptyper av både halogen- och xenonlampor och dessutom finns det flera versioner av varje lampa. Till exempel kan en xenonlampa passa på bilen rent tekniskt men den kan ändå vara fel version som kan blända andra trafikanter.
I nyare bilmodeller är det ofta krångligt eller näst intill omöjligt att själv byta en trasig lampa. Det finns även en liten risk att få en elstöt om du byter en xenonlampa själv eftersom den har en hög spänning. Magnus Fritz rekommenderar att låta en verkstad byta en xenonlampa.
– När det gäller LED-belysning så går det oftast inte att byta enstaka lampor i den utan hela ljusenheten ska bytas om den går sönder, vilket lyckligtvis inte händer ofta eftersom en LED-belysning håller länge, säger Magnus Fritz.
Kontrollera även ljusbilden och lyktglasen
Även strålkastarnas ljusbild bör kontrolleras. Om den är felriktad så blir ljuseffekten dålig och lyktan kan även blända andra trafikanter. Fel riktad ljusbild beror ofta på att lampan har monterats fel vid byte.
– Ljusbilden bör alltid kontrolleras efter byte av en lampa, speciellt om vanliga xenon-lampor ersätts med effektivare lampor, säger Magnus Fritz.
– Xenon- och LED-lyktor justerar höjden av ljusbilden automatiskt efter en grundinställning, men när det gäller halogenlyktor så måste de justeras manuellt. När det lastas tunga saker i bagageutrymmet är det därför viktigt att kontrollera ljusbilden och vid behov sänka höjden på den, rekommenderar Magnus Fritz.
Ljusbilden kan enkelt kontrolleras så att du kör bilen nära en vägg så att ljusbilden syns tydligt på väggen. Om ljusbilden är oklar eller om kanterna är på olika höjder så är antingen lampan felmonterad eller det är fel på ljusinställningen.
Lyktglaspolering
Med tiden så försämras lyktglasens funktion då ytlagret på strålkastaren oxideras när det utsätts för väder och vind, vägsalt, solljus, spolarvätska osv. Repade och oxiderade lyktglas försämrar din sikt och kan dessutom ge nedslag på besiktningen. En lyktglaspolering kan då vara ett bra ekonomiskt alternativ mot att behöva byta ut hela strålkastaren.
Mer information:
Vianor AB
Magnus Fritz, bilservicechef Vianor AB, tel. +46 10 475 5063
[email protected]
Helene Kohlström, Marketing Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08-474 7447,
[email protected]
Facebook I Instagram I Linkedin
Vianor är en bil-och däckservicekedja som är verksam i 17 länder. Våra anläggningar servar både privat- och företagskunder och vårt mål är att bli branschens mest pålitliga och bekväma samarbetspartner. Vårt nät är starkast i Norden där vi har både egna och partnerägda anläggningar. Vianor tillhör koncernen Nokian Tyres. Läs mer: www.vianor.se