Däckåtervinning
Bildäck, cykeldäck och andra sorters däck tillverkas av material som går att återvinna och återanvändas vid tillverkning av nya däck och andra produkter. Hos Vianor kan du lämna in dina gamla däck till återvinning och vi återvinner även dina gamla däck när du köper nya bildäck i en av våra verkstäder.
Däckåtervinning hos Vianor – Vad händer med dina gamla däck?
Vi återvinner dina gamla däck. Naturvårdsverket har lagt ett producentansvar på svenska importörer och däcktillverkare att samla in och återvinna samma antal däck (både lösa och monterade) som levereras till marknaden. Detta gäller alla typer av kasserade däck, från cyklar och motorcyklar, till personbilar, traktorer och byggutrustning.
Sverige är pionjärer när det kommer till däckåtervinning. Över 90 procent av däcken som kasseras i Sverige återvinns. När du köper nya däck betalar du en miljöavgift (exempel: 25 kr inkl. moms/däck för personbil) och det är denna avgift som finansierar återvinningssystemet. Kassera aldrig dina använda däck på soptippen. Lämna dem hellre till oss så bidrar du till att skona miljön.
Svensk Däckåtervinning AB har sedan 1994 som en icke vinstdrivande organisation administrerat och förvaltat ett rikstäckande system för insamling och återvinning av kasserade däck. Dessa kan återanvändas på många olika sätt, och du kan läsa mer om vad dina begagnade däck används till, och forskningen som görs kring nya användningsområden här.
Däckets livscykel och miljön
När man pratar om en produkts livscykel pratar man om de olika faserna som har att göra med produktens tillverkning, användning och slutanvändning, det vill säga från råvara till avfall. Däckets livscykel har sin början i ett gummiträd i södra halvan av jordklotet, till exempel i Indonesien eller Thailand. I livscykeln ingår tillverkning av råvaror och produkter, lagring samt mängder av transporter. Däckets livscykel når sitt slut när gamla uttjänta däck mals ner och används bland annat vid vägbyggen.
Livscykeln kan grovt delas i fyra delar:
- Tillverkningen och anskaffningen av produktionselement, som till exempel råvaror och energi
- Tillverkningen av däck
- Användningen av däck
- Nyttoanvändningen av uttjänta däck
Det är under däckets huvudsakliga användningsperiod som huvudparten av däckets miljöpåverkan skapas. Ett bildäcks största miljöpåverkan är fordonets bränsle- eller elförbrukning. Genom att minska däckets vikt och rullmotstånd går det att minska fordonets bränsle- eller elförbrukning och genom det minskar också avgasutsläppen samt växthusgaserna. Det är dock förarens körstil som avgör hur stora avgasutsläppen och energiförbrukningen blir. Genom att köra ekonomiskt går det att minska bränsleförbrukningen med 10–20 procent.
Varför ska man återvinna gamla däck?
När dina däck är utslitna och du köper nya däck är det alltid bra att lämna in de gamla däcken på en däckverkstad som kan återvinna dem. Genom att återvinna dina gamla däck, precis som med all annan återvinning, minskar du din miljöpåverkan och skonar miljön.
När däck och andra produkter återvinns kan man återanvända materialet i dessa vid tillverkning och produktion i olika industrier. När gummit i däck återvinns behöver däcktillverkare inte importera lika mycket gummi från gummi producenter i andra delar av världen. Detta både minskar gummi producentens miljöpåverkan samt minimerar antalet transporter som krävs för att förse däckindustrin med nytt gummi.
Lämna in dina gamla däck på däckåtervinning när du vill
Du kan när som helst lämna in gamla däck till däckåtervinning hos din närmaste Vianor verkstad. Alla däckverkstäder omfattas av Förordningen om producentansvar, och är därmed skyldiga att ta emot uttjänta däck. Detta gäller även om du inte köper nya däck vid inlämningstillfället.
Däckåtervinning hos Vianor – För ett hållbart samhälle
Hos Vianor gör vi det vi kan för att skapa ett miljövänligare samhälle, inte bara genom att återvinna gamla däck, men även genom att hjälpa dig med din bil. Genom att se till att du kör med rätt sorts däck och rätt lufttryck minskar vi bilens rullmotstånd, vilket i sin tur betyder att bilen drar mindre bränsle. Lägre bränsleförbrukning innebär mindre avgaser.
Om du vill veta mer om hur du kan göra din bilkörning skonsammare mot miljön kan du komma in till din lokala Vianor verkstad och prata med våra bilexperter. Vi ger dig gärna råd om hur du kan ändra din körstil för att köra mer ekonomiskt och därmed även minska din miljöpåverkan när du kör bil.
Hos Vianor kan du även få hjälp med att AC-service så att din bil inte behöver dra lika mycket energi för att hålla bilens innertemperatur behaglig. Om du vill genomföra ett konditionstest av din bil kan vi självklart hjälpa dig med det med. Kontakta din närmaste Vianor verkstad för att boka tid redan idag, antingen via telefon, email eller på vår hemsida.
Har du fler frågor om reglerna för återvinning? Kontakta din närmaste Vianor-verkstad!