Fördelar med begagnade däck

Många som väljer att köpa begagnade däck gör det på grund av det låga priset. Priset är den största fördelen med att välja begagnat. Du kan idag köpa begagnade däck i hyfsat skick för mindre än hälften av priset för nya däck. 

Genom att återanvända gamla däck skonar du även miljön, men tekniskt sett är detta en väldigt kortsiktig fördel. Mer om detta under nackdelar. En annan fördel är att kunna köpa billiga begagnade däck att montera på bilen om du har tänkt sälja din bil. Istället för att ersätta dina slitna däck med helt nya däck kan du köpa billiga däck som ser bättre ut än dina befintliga däck för att få bilen såld.

Nackdelar med begagnade däck

Den största nackdelen med begagnade däck är den, ofta mycket, kortare livslängden än nya däck. Däckens ålder, skicket på gummistommen och slitna däckmönster påverkar alla hur länge begagnade däck kan användas innan de behöver ersättas igen. 

Om däcken har slitna mönster kommer köregenskaperna att påverkas negativt. Mönsterdjupet bör vara minst 3 mm på sommardäck och 5 mm på vinterdäck för säker körning. Är mönsterdjupet lägre än detta kommer de begagnade däcken inte att vara kördugliga särskilt länge. 

Begagnade däck har alltid sämre bromsegenskaper och grepp än nya däck. Väljer du begagnat väljer du även att tumma på din körsäkerhet för att spara några hundralappar.  Du kommer dessutom att behöva ersätta dina begagnade däck mycket oftare än om du hade köpt nya däck. 

Detta gör att begagnade däck inte är ett särskilt billigt eller miljövänligt val i längden. Om du köper en uppsättning av nya premiumdäck som håller i många år är detta bättre för miljön än att köpa begagnade däck vartannat år. 

Är begagnade däck billigare i längden?

Eftersom begagnade däck har en mycket kortare livslängd än nya däck behöver de ersättas oftare. Skillnaderna i kostnad är ofta inte lika stor som prislappen kan få det att verka som. Investerar du i premiumdäck behöver du inte köpa nya däck igen på ett bra tag medan begagnade däck förmodligen kommer att vara för slitna för säker körning och ersättas efter bara ett par säsonger.

Vad du bör tänka på när du köper begagnade däck

Tänk på att däck inte bör användas i mer än 6 år och att däck som tillverkats för över 10 år sedan inte är lämpliga för körning. Gummiblandningen i däck har en livslängd på cirka 10 år från tillverkningsdatumet. Kontrollera alltid däckens ålder om du köper begagnade däck. Tänk även på att däck kan vara i sämre skick om de har lagrats på fel sätt även om de bara är ett par år gamla. 

Är begagnade däck eller nya däck ett bättre val?

Om man tittar på alla för- och nackdelar med att välja begagnade däck är det nästan självklart att nya däck är ett bättre val. Den högre inköpskostnaden kompenseras genom att nya däck håller mycket längre och erbjuder högre körsäkerhet. Begagnade däck kan ha lagrats på fel sätt, vilket kan påverka hur bra köregenskaper de har, något som inte går att se med blotta ögat när du köper däcken. 

Gamla däck slits ut fortare vilket gör att mönsterdjupet kan vara för lågt efter bara ett par månaders körning. Om mönsterdjupet är lägre än den lagliga gränsen kan du inte använda däcken på svenska vägar och måste byta till däck så fort som möjligt.

Köp däck hos Vianor

Hos Vianor kan du köpa riktigt premiumdäck som håller länge och erbjuder utmärkt körsäkerhet. Vi har ett brett sortiment av däck till personbilar, SUVar, skåpbilar, husbilar och även motorcykel- och mopeddäck. I våra verkstäder jobbar erfarna och professionella bilexperter som hjälper dig att välja rätt däck till just din bil. Du får även goda råd angående din körstil och skicket på din bil.

Vi kan hjälpa dig med det mesta som rör bilen. Boka däckbyte i god tid inför kommande vinter så att du slipper stressa när temperaturen sjunker. Lagra dina däck på vårt däckhotell så att du slipper släpa med dig dem när det är dags att byta däck igen. Kontrollera och byt ut bilens bromsar. Boka ett oljebyte inför den kommande bilresan. Hos Vianor tar vi hand om din bil på ett fackmannamässigt sätt medan du slappnar och väntar i vår kundmottagning, där vi bjuder på kaffe. Välkommen till din närmaste Vianor verkstad redan idag.

Dags för nya däck?

Dags för nya däck?

Dags att byta däck? Här kan du enkelt och bekvämt boka tid för ditt däckbyte!

Sök däck