Sverige är föregångare när det gäller däckåtervinning. Över 90 procent av de kasserade däcken återvinns. När du köper nya däck betalar du en miljöavgift (exempel: 20 kr inkl. moms/däck för personbil) och det är denna avgift som finansierar systemet. Kassera därför aldrig dina använda däck på soptippen. Lämna dem hellre till oss så bidrar du att spara på miljön.

Svensk Däckåtervinning AB har sedan 1994 som icke vinstdrivande organisation administrerat och förvaltar ett rikstäckande system för insamling och återvinning av kasserade däck. Dessa kan återanvändas på många olika sätt, och du kan läsa mer om vad dina begagnade däck används till, och forskningen som görs kring nya användningsområden här.

Däckets livscykel och miljö

Med produktens livscykel menas de olika faser som har att göra med dess tillverkning, användning och slutanvändning, det vill säga från råvara till avfall. Däckets livscykel har sin början på ett gummiträd i södra jordklotet, till exempel i Indonesien eller i Thailand. I livscykeln ingår tillverkning av råvaror och produkter, lagring samt mängder av transporter. Däckets livscykel tar sin slut när gamla uttjänta däck mals ner och används bland annat vid vägbyggen.

Livscykeln kan grovt delas i fyra delar:

  1. Tillverkningen och anskaffningen av produktionselement, som till exempel råvaror och energi
  2. Tillverkningen av däck
  3. Användningen av däck
  4. Nyttoanvändningen av uttjänta däck

Det är då däcket används då huvudparten av däckets miljöpåverkan under dess livscykel skapas. Däckets största miljöpåverkan är fordonets bränsle- eller elförbrukning. Genom att minska däckets vikt och rullmotstånd går det att minska fordonets bränsle- eller elförbrukning och genom det minskar också avgasutsläppen samt växthusgaserna. Det är dock förarens körstil som avgör hur stora avgasutsläppen och energiförbrukningen blir. Genom att köra ekonomiskt går det att minska bränsleförbrukningen med 10–20 procent och man kan ladda vid färre tillfällen. 

Har du fler frågor om reglerna för återvinning? Kontakta din närmaste Vianor-verkstad!

Boka tid för däckbyte

Däckbyte

Dags att byta däck? Här kan du enkelt och bekvämt boka tid för ditt däckbyte!

Boka tid