Håll tillräckligt säkerhetsavstånd till andra trafikanter

När du kör bil är det viktigt att vara uppmärksam på allt som sker på och runt vägen. Genom att köra defensivt och försöka förutse saker kan du förebygga många olyckor. Barn som leker nära vägen kan till exempel springa ut framför din bil helt oväntat och det är därför det är viktigt att hålla ett gott säkerhetsavstånd när du passerar barn. 

Detsamma gäller bilar parkerade på sidan av gatan. En bildörr kan åka upp när som helst och leda till en olycka om du kör för nära den parkerade bilen. Cyklister på cykelbanan kan tappa balansen eller behöva väja för något och hamna på bilvägen. Alla dessa situationer blir omedelbart säkrare om du håller tillräckligt säkerhetsavstånd till andra trafikanter när du kör bil.

Säkerhetsavstånd mellan dig och bilen framför

Medan säkerhetsavstånd i sidled kan förebygga olyckor med personer och djur på sidan av vägen, kan säkerhetsavståndet mellan dig och bilen framför förebygga allvarliga krockar. Det är viktigt att ha så långt fram till bilen framför dig att du har tid att reagera om du plötsligt måste tvärbromsa för att bilen framför dig stannar.

Extra viktigt med säkerhetsavstånd på vintern

När man kör på vinterväglag är det extra viktigt att köra med säkerheten i åtanke. När vägen är täckt av is och snö blir bilens bromssträcka längre och i höga hastigheter ger stora säkerhetsavstånd dig tid att stanna och förebygga krockar och andra olyckor. 

Tips för säkrare körning

Här är ett par allmänna tips som kan hjälpa dig att köra säkrare, både på sommaren och vintern:

  • Försök att hålla minst tre sekunders säkerhetsavstånd till bilen framför dig.
  • Öka avståndet om vägen är täckt av vatten, snö eller is som gör att det blir halt.
  • Håll gott om avstånd i sidled till cyklister och gående.
  • Var alltid uppmärksam på hela vägen, inte bara körbanan.
  • Försök att förutse eventuella olyckor och gör det du kan för att undvika dem.
  • Kontrollera skicket på dina bildäck regelbundet

Din reaktionsförmåga, bilens bromsar och däcken påverkar alla hur lång tid det tar från att du upptäcker en fara, tills att bilen stannar. Kontrollera mönsterdjupet på dina däck regelbundet och om dina bromsar börjar kännas annorlunda bör du ta in bilen på service. Hos Vianor kan du boka en professionell kontroll av dina bromsar och få hjälp med eventuellt byte eller reparation om det skulle krävas.

Köp däck och boka bilservice hos Vianor - en riktig bilexpert

Hos Vianor hittar du ett brett utbud av premiumdäck från marknadsledande däcktillverkare. Vi har även ett serviceutbud som inkluderar bland annat däckbalansering och hjulinställning. Vår kunniga personal har en omfattande kunskap av bilar och däck och vi strävar även alltid efter att erbjuda den bästa servicen för våra kunder.

Vianor gör det enkelt för dig att köpa nya däck och boka däckbyte online direkt här på vår hemsida. När du köper däck kan du lägga till vår däckservice vid köp av nya däck som inkluderar allt från montering av däck på fälg och kontroll av lufttryck till efterdragning när du har kört 10 mil med de nya däcken. Du väljer helt enkelt din närmsta Vianor verkstad och bokar en tid som passar dig i vår webbutik. Våra erfarna däckexperter tar hand om däckbytet och du kan ta en kopp kaffe i vår kundmottagning medan du väntar. Vi ser till att dina nya däck monteras på korrekt och säkert sätt.

Köp dina nya däck hos Vianor

Dags för nya däck?

Hitta dina nya däck enkelt genom att söka på registreringsnummer, däckstorlek eller bilmodell.

Hitta däck